Албански пакт за Митровицу?

zastava tkzv. kosova

БЕОГРАД – На поновљеним сепаратистичким изборима за градоначелника Северне Митровице, који се одржавају у недељу, постоји опасност да се Албанци удруже и преузму власт, пишу Новости.

Лист наводи да би мали одзив Срба и дисциплинованост албанских бирача могли да доведу до другог круга гласања у коме би се нашли један српски и један албански кандидат.

Овакав расплет, како се додаје, неки сматрају врло вероватним, али упркос томе, у обе српске грађанске иницијативе чији представници трче трку за првог човека града, надају се да коначна победа може да се прославља већ у недељу увече.

Председник ГИ „Српска“ Владета Костић нада се да ће бирачи препознати све опасности и да ће изаћи у великом броју.

Ксенија Божовић из СДП каже за Новости да упркос солидарности између албанских бирача не верује у договор ДПК и ДЛК, јер су то „различите политичке опције“.

Међу четворицом кандидата за градоначелника је и Оливер Ивановић из Грађанске иницијативе СДП који се налази у притвору пошто је осумњичен за да је учествовао у наводним ратним злочинима из „99 и послератним инцидентима из 2000. године, укључујући тешко убиство.

Кандидат Г.И. „Српска“ је Горан Ракић, Демократска партија Косова (ПДК) кандидовала је Фљорента Аземија а Демократска лига Косова (ЛДК) Мусу Мифтарија.

Танјуг