Дачић: Комунистички манифест и даље актуелан

????????????????????????????????????

БЕОГРАД – Премијер и председник СПС Ивица Дачић изјавио је да до данас „није смишљена хуманија идеологија од комунизма“.

Дачић је на обележавању 166. годишњице од обележавања Комунистичког манифеста на универзитету Мегатренд рекао и да тај спис није застарео, а да је неолиберализам доживео потпуни дебакл.

Манифест је трактат који заговара револуцију и диктатуру пролетаријата, а Карл Маркс и Фридрих Енгелс први пут су га објавили 21. фебруара 1848. године.

„Комунизам је настао из потребе да се уједине и организују они о којима више нико није водио рачуна, презрени и потлачени, земаљско робље и сужњи које је морила глад, како стоји у Интернационали“, рекао је Дачић.

Додао је да је комунизам понудио нову врсту заједнице у којој ће бити дељено према потребама и у којој ће о сваком појединцу читаво друштво водити рачуна, помагати и бринути о њему и да је зато „комунизам најхуманија идеологија“.

„Ако су тачне тврдње критичара манифеста да он данас у највећем делу не комуницира са стварношћу, како су то онда данас економски односи разлог за масовну побуну, уличне протесте, генералне штрајкове и демонстрације, од Грчке и других капиталистичких земаља Европе, преко арапског пролећа, па до наших суседа у БиХ“, упитао је Дачић.

Премијер у оставци додао је да су многе развијене државе Европе, па чак и САД, прибегле социјалистичким методама државне интервенције и спасавања великих компанија државним субвенцијама.

Дачић је упитао да ли данас има револуционара који подржавају идеје Комунистичког манифеста, попут Лењина, Че Геваре, Уга Чавеса и Фидела Кастра, и одговорио да нема, јер се време променило и прешло се са револуције на еволуцију и тражење компромиса преузимањем најбољих делова капиталистичког и социјалистичког система.

„Че Гевара је говорио да не можемо бити сигурни да имамо за шта да живимо ако нисмо вољни да за то умремо. Више бих волео да не морамо да умиремо за идеале Србије, социјалне идеале, него да се боримо“, рекао је Дачић.

Дачић је навео да заговорници неолибералног концепта све форме друштвене солидарности и саосећања са најугроженијима квалификују као непрофитабилни и контрапродуктивни сентиментализам и кажу да на тржишту могу и треба да преживе само најспособнији.

„Ми не живимо у животињском свету борбе свих против свих. Ми смо људи и зато треба да будемо солидарни са слабима и немоћнима“, рекао је Дачић.

Додао је да су пролетери после слома социјалистичког поретка нестали као категорија, а да су са оне стране социјализма друштво сачекали масовна неуспешна приватизација и отпуштање радника.

„У тренутку демократског заноса догодио нам се економски слом. Уместо старе буржоазије и пролетаријата данас имамо екстрапрофитере и тајкуне, а радници се деле на стално запослене, повремено и привремено запослене и дуготрајно незапослене. То је нова, савремена неправда“, рекао је Дачић.

Премијер је рекао и да је савремена Европа, чијем прикључењу тежи и Србија, заснована на левичарским тековинама, и подсетио да левица није настала на истоку, у Русији, него на западу, а Маркс је манифест писао у Бриселу, где је данас седиште ЕУ.

Дачић: Вучић нема везе са покретањем случаја Лазаревић, једва чекам да ухапсе Шарића

Премијер Србије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да лидер СНС и вицепремијер Александар Вучић нема никаве везе са покретањем случаја Бранка Лазаревића, нити са тајмингом.

„Тај случај треба да буде лишен свих политичких примеса. Он ни на који начин не утиче негативно на моје односе са СНС и Александром Вучићем“, рекао је Дачић новинарима.

„Ово желим да кажем како не би долазило до непотребних свађа између СНС и СПС“, рекао је Дачић и апеловао на све политичаре, његове колеге у странци, коалиционе партије, па и на Драгана Марковића да својим изјавама не уносе политичке елементе у цео случај.

Дачић је рекао да институције треба да раде свој посао и да једва чека да процес против Бранка Лазеревића буде доведен до краја, а одбегли нарко бос Дарко Шарић ухваћен.

„Што се мене тиче, ја једва чекам да сви ти процеси дођу до краја и да буде ухваћен Шарић, како би сви који су сарађивали са њим могли да буду процесуирани, а мислим да би неки други требало да се забирну, а не ја“, поручио је Дачић.

Он је додао да не жели да се меша у рад инситуција, који подржава, и да због тога неће даље да коментарише ту аферу.

Танјуг – БЕТА