Хрвати коче обнову Принципове куће

dru-kuca-Gavrila-Principa

У БОСАНСКОМ Грахову, упркос великој беспарици и жестоким политичким опструкцијама, не одустају од – обнове и реконструкције куће Гаврила Принципа у његовом родном селу Обљај.

Док чекају долазак делегације Града Новог Сада и уплату почетних 15.000 евра, у овом месту не губе време.

– Извршили смо санацију терена око Гаврилове куће, а приведена је крају израда пројектне документације. Засад нема наговештаја да би реализацију идеје око обнове овог објекта финансијски помогле друге институције, поготово не из Ливањске жупаније, којој територијално припада наша општина – каже за „Новости“ начелник граховске општине Урош Макић.

Граховљаци засада једино рачунају на донацију из Новог Сада, а матичној жупанији нису се ни обраћали за суфинансирање санације Принципове куће. Штавише, из жупаније стижу политичке опструкције.

Тадија Љубичић из Томиславграда (бившег Дувна), председник Хрватске чисте странке права (ХЧСП) за БиХ, који је на ово место изабран на недавном сабору под слоганом „Тешко кући без љубави братске, Херцег-Босни без земље Хрватске“, осудио је најаву обнове Принципове куће.

РАДОВИ ГОТОВИ ДО ВИДОВДАНА УРОШ Макић је, упркос великој беспарици, танком општинском буџету и чињеници да још није обновљена електрификација у десетак граховских села и заселака, оптимиста. – Са или без помоћи других донатора верујем да ће грађевински радови на обнови Гаврилове родне куће почети крајем наредног месеца или почетком априла. У сваком случају све ће бити готово до Видовдана – рекао нам је Макић.

– Чин осуђујемо због распиривања међунационалне мржње,нетрпељивости, величања тероризма и неодустајања од Гарашанин-Мољевић-Шешељевог програма. Исто тако, ХЧСП осуђује и власти Херцег-босанског кантона које забијају главу у песак – стоји у саопштењу ХЧСП БиХ који је потписао Тадија Љубичић, индиректно прозвавши Драгана Човића,председника ХДЗ-а због сарадње са Додиком и Лагумџијом.

У Босанском Грахову немају намеру да реагују на ово. Гледају своја посла. Макић тврди да ће радови на обнови куће Гаврила Принципа бити окончани по плану. Дипл. инж. Дара Кесић је потврдила да је документација спремна.

– Презентоваћемо је делегацији Новог Сада кад дођу. С обзиром на наговештена скромна средстаства тако је урађен и изведбени и комбиновани пројекат. Горњи део куће, који је потпуно изгорео и где се налазила спомен-соба и музејска поставка Гаврила Принципа, обновићемо дрвеном грађом и оплатом. Ако обезбедимо више средстава од обећаних, онда ћемо побољшати сада скромну пројектну документацију – казала нам је Дара Кесић.

Родна кућа Гаврила Принципа и спомен-соба у којој се налазио оригинални цртеж-план атентата припадника Младе Босне на Фрању Фердинанда, потпуно је изгорела у нападу хрватске војске на Босанско Грахово, пре две деценије у акцији „Олуја“.

Сл. Пешевић – Новости