Хрватска подржава „независно Косово“

kosovo-311ЗАГРЕБ – Хрватска подржава Косово уприближавању Европској унији, а Косово види Хрватску као главног партнера у региону, изјавили су у Загребу хрватска министарка спољних послова Весна Пусић и ткзв. шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај.

Пусић је на конференцији за новинаре честитала и Косову, и Србији, и Европској комисији на споразуму који су постигли и на почетку нормализације односа, јавила је агенција Хина.

„То је омогућило и једној и другој земљи да крену свака својим корацима према европским интеграцијама“, сматра хрватска министарка.

Говорећи о Косову и Србији као о две земље, Пусић је навела да „Хрватска подржава напредовање Косова према чланству у ЕУ, потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, споразум о либерализацији визног режима, као што подржава напредовање Србије према европским интеграцијама и почетак преговора Србије и ЕУ“.

Хоџај је рекао да је 2013. била историјска за цео регион, јер је „Хрватска постала чланица ЕУ, док је Косово успело да постигне историјски споразум са Србијом“.

„Од прошле године Хрватска је пример за Косово како путем реформи и достигнућа једна држава може постати чланица ЕУ“,рекао је Хоџај.

Он је додао и да је „Косово сада на прагу потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању“, и да је с Весном Пусиће разговарао и о томе како Хрватска може да помогне у вези са либерализацијом визног режима с ЕУ.

Двоје министара разговарали су и о привредној сарадњи, положају мањина…

Хоџај се састао и са председником Хрватског сабора Јосипом Леком, који је казао да се Хрватска „од признања независности Републике Косово заузима за њену целовитост“, и да је хрватска жеља да се „Косово интегрише у Европску унију“.

Танјуг – Срби на окуп