Ипак има живе у вакцинама

beba-smrt-vakcina

БЕОГРАД – После информација о наводној штетности вакцине „фоцетрија“ против новог грипа, Глас јавности је ступио у контакт с произвођачем, компанијом „Новартис“ из Швајцарске.

Ево како су нам одговорили на низ питања којим се ових дана бави јавност у Србији.

Да ли је „Новартис“ српским властима послао документацију потребну да би „фоцетрија, вакцина за пандемијски грип, била регистрована у Србији?

– За ову информацију вас упућујемо на Министарство здравља Србије.

Ако се постигне договор са српском владом, колико ће вакцина бити продато Србији? Неки овдашњи медији спекулисали су са цифром од три милиона. Да ли је то тачно?

– „Новартис“ може објављивати само информације које су владе изнеле у јавност. За ову информацију вас упућујемо на српско Министарство здравља.

Колико ће вакцине коштати?

– Просечна цена по дози за употребу у кампањи јавне вакцинације биће између 10 и 15 америчких долара. Детаљи уговора и преговора са владама не могу бити објављени.

Да ли „Новартисова“ вакцина против пандемијског грипа А (Х1Н1) садржи полисорбат 80?
– Одговор на ово питање послаћемо вам касније.

Да ли „Новартисова“ вакцина против пандемијског грипа А (Х1Н1) садржи калијум-хлорид?

– Одговор на ово питање послаћемо вам касније.

Да ли „Новартисова“ вакцина против пандемијског грипа А (Х1Н1) садржи сквален?

– „Фоцетрија“ садржи „Новартисов“ адјувант, МФ59, који је тестиран у више од 60 клиничких испитивања, на готово 33.000 људи. Адјувант МФ59 је емулзија уља у води која садржи сквален, једињење које се природно налази у људском организму. Сквален је основни градивни материјал хормона и других супстанци, као што је холестерол. Производи се у људској јетри и циркулише крвотоком.

Са више од 12 година клиничког искуства и више од 45 милиона дистрибуираних доза вакцина са овим адјувантом, МФ59 има потврђен сигурносни профил и показало се да га добро толеришу деца, одрасли и старији. МФ59 је био укључен у скорашњим клиничким испитивањима наше Х1Н1 вакцине и демонстрирао је исти сигурности профил.
Да ли „Новартисова“ вакцина против пандемијског грипа А (Х1Н1) садржи тиомерсал (тимеросал)?

– „Фоцетријини“ претходно пуњени шприцеви не садрже тиомерсал. „Новартис“ производи и претходно пуњене шприцеве и бочице са више доза. У складу са европским и америчким правилима, бочице са више доза садрже тимерозал као конзерванс. Националне здравствене власти су захтевале вакцине у бочицама са више доза како би одговориле на потребе очувања здравља грађана. Пандемијска А (Х1Н1) вакцина мора бити дистрибуирана у бочицама од више доза, како би се омогућила имунизација што више људи у што краћем времену.

Можете ли потврдити или демантовати да полисорбат 80 може узроковати стерилитет?

– Одговор на ово питање послаћемо вам касније.

Можете ли потврдити или демантовати да калијум-хлорид делује као неуротоксин, и да у неким случајевима може изазвати оштећење нерава?

– Одговор на ово питање послаћемо вам касније.

Можете ли потврдити или демантовати да је сквален повезиван са „синдроном Заливског рата“ као и поспешивање стварања аутоантитела лупуса на тестовима на експерименталним мишевима и аутоимуног артритиса код пацова?

-Није доказана веза. Када је Комитет Института за медицину (део Националне академије наука) процењивао тврдње о постојању антискваленских антитела у крви болесних ветерана Заливског рата, закључено је да научни рад који је тврдио да таква веза постоји садржи многе недостатке, од којих су неки озбиљни, а који, сви заједно, негирају закључке аутора.

Даље, здравствене власти САД закључиле су да сквален није додаван у вакцину против антракса нити је коришћен као адјувант, као и да није пронађен у отпусним листама трупа које су вакцинисане против антракса. Само један контингент вакцина против антракса садржао је сквален у траговима (девет честица на милијарду), што није било довољно да утиче на сигурност тог контингента вакцина.

Да ли је Министарство одбране САД закључило да још постоје многе сумње у то да ли су вакцине које садрже сквален сигурне?

– За мишљење Министарства одбране САД упућујемо вас на Министарство одбране САД.

Можете ли потврдити или демантовати да у „Новартисовој“ пандемијској вакцини „фоцетрија“ има живе (компонента тимеросала)?

– „Фоцетријини“ претходно пуњени шприцеви не садрже тиомерсал. „Новартис“ производи и претходно пуњене шприцеве и бочице са више доза. У складу са европским и америчким правилима, бочице са више доза садрже тимерозал као конзерванс. Националне здравствене власти су захтевале вакцине у бочицама са више доза, како би одговориле на потребе очувања здравља грађана. Пандемијска А (Х1Н1) вакцина мора бити дистрибуирана у бочицама од више доза, како би се омогућила имунизација што више људи у што краћем времену. Тимерозал је органско једињење које садржи етил живу и користи се као конзерванс у многим биолошким и фармацеутским производима, укључујући и вакцине, од 1930-их година. За етил живу није доказано да се таложи у организмима, што је одлика метил-живе.

Можете ли потврдити или демантовати да постоји бојазан да вакцине које садрже тиомерсал (тимеросал) доприносе развоју аутизма и других поремећаја развоја мозга?

– Сва већа научна испитивања нису пронашла доказ о узрочно-последичној вези између тимеросала и аутизма. Постојећи научни консензус је да нема довољно доказа да се подржи оваква тврдња. Научни консензус – укључујући научна и медицинска тела као што су Институт медицине и СЗО, као и америчке владине агенције као што су ФДА и ЦДЦ – одбацује било какву улогу тимеросала у развоју аутизма и других поремећаја развоја нерава. Једно новије истраживање објављено у Педијатриском журналу у јануару ове године подржава тврдњу да нема узрочно-последичне везе између тимеросала и аутизма.

Да ли је истина да су, после испитивања хране и лекова који садрже живу, Центар за контролу болести (ЦДЦ) и Америчка академија педијатрије (ААП) затражиле од произвођача да из вакцина уклоне тиомерсал (тимеросал) што пре је могуће?

– Научни консензус – укључујући научна и медицинска тела као што су Институт медицине и СЗО, као и америчке владине агенције као што су ФДА и ЦДЦ – одбацује било какву улогу тимеросала у развоју аутизма и других поремећаја развоја нерава. Једно новије истраживање објављено у Педијатриском журналу (Јоурнал оф Педиатрицс) у јануару ове године подржава тврдњу да нема узрочно-последичне везе између тимеросала и аутизма.

ГЛАС ЈАВНОСТИ