РТС: За „параду поноса“ свим осим ДСС-а

Istinomer debata

Кључ економскох развоја Београда је привлачење инвестиција и отварање нових радних места, сагласни су представници политичких партија који су учествовали у предизборној дебари у организацији портала „Истиномер.

Политичке партије углавном су сагласне око праваца развоја Београда, и деле уверење да је кључ економског развоја престонице привлачење инвестиција и отварање нових радних места како би се градски буџет ојачао на приходној страни.

Како се могло чути на данашњој предизборној дебати у организацији портала Истиномер, под називом „Да се не лажемо“, општа сагласност постоји и када је реч о значају пројекта „Београд на води“, али се утисци о томе да ли је он изводљив у ближој будућности разликују.

Носилац листе Српске напредне странке на престојећим градским изборима Зорана Михајловић истакла је да напредњаци желе да од Београда направе развојни центар, односно оснаже економију престонице, и то не само кроз пројекат „Београд на води“, већ и кроз покретање малих и средњих предузећа.

„СНС ће одговорно водити Београд стварајући амбијент у којем ће и млади и пензионери имати добар живот и ово је шанса да грађани гласају за себе, јер исто онако вредно како смо радили у Влади Србије радићемо и у Београду“, рекла је Михајловић.

Трибину је обележила полемика Зоране Михајловић и представника Демократске странке, бившег градског менаџера Александра Бијелића о достигнућима претходне градске власти.

Михајловић и Бијелић су наставили одавно започету расправу о томе колика је заправо задуженост Београда, јер је, према рачуну привременог органа градске управе она близу милијарду евра, док ДС тврди да је град задужен за око 300 милиона евра, јер у укупни дуг престонице не урачунава дуговања градских јавних предузећа.

Према речима потпредседнице СНС-а, у време бивше градске власти један човек је „приватизовао“ Београд. „Затекли смо много јавашлука и ситуацију у којој се један човек богатио а град сиромашио“, рекла је Михајловић.

Једна од централних тема те полемике била је и судбина система наплате услуга јавног превоза системом „Бус плус“, који је, према речима Михајловићеве, без икаквог разлога био поверен приватној компанији тако да град намерава да га врати под своје окриље, онако како је систем наплате у „Паркинг сервису“ у стопроцентном власништву тог комуналног предузећа.

Александар Бијелић из Демократске странке је рекао да ће, уколико грађани тој странци повере управљање градом, она то чинити управо онако како је чинила у време градоначелника Драгана Ђиласа, развијајући Београд као модерну метрополу и стављајући акценат на социјалну политику, односно помоћ пензионерима и трудницама.

Када је реч о систему „Бус плус“, он је, како је подсетио Бијелић, од самог почетка био мета опструкције многих странака, а да данас они који су га највише критиковали заправо желе да га задрже као ефикасан систем наплате.

Објашњавајући зашто је тај посао поверен приватној компанији, Бијелић је рекао да су трошкови увођења система били високи и да је тај терет на себе потпуно преузео приватни партнер.

Бијелић је додао да ће кључни пројекат градске власти, уколико ДС добије поверење Београђана, бити наставак рада на комплетирању документације за градњу метроа, а тај пројекат, како је истакао, не може бити реализован без договора градске и републичке власти.

Кандидат за градоначелника Либерално-демократске партије Жељко Ожеговић објаснио је да Београд не може да буде центар региона и седиште у које ће долазити инвеститори уколико се не буде радило на развоју инфраструктуре, безбедности и културног живота.

„Мора се створити амбијент да Београд буде град инвестиција и за то се морају реформисати институције у граду и припремити локације за инвеститоре. Градски пословни простор је велика могућност за пуњење буџета и продаја по тржишним ценама може створити велики потенцијал. Не треба ићи у нова задуживања, већ располагати оним што град има“, рекао је Ожеговић.

Саставни део његовог програма, биће смањење јавног дуга, повећање запослености, већа издвајања за културу и безбедност, задовољавање потреба инвалида и покретање програма геронтопомоћи, чији би примаоци били пензионери о којима данас нема ко да се стара.

Кандидаткиња за градоначелника Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић истакла је да се уз помоћ штедње и стезања каиша није развила ниједна држава или град, и да је зато, уместо солидарног пореза, кључ развоја Београда у инвестицијама.

УРС предлаже да се млади охрабре да уђу у предузетничке воде тако што би им град обезбедио бесплатан пословни простор, а инвестициони и развојни потенцијал градских општина жели да подстакне преусмеравањем већег дела градског буџета у општинске касе.

Према њеним речима, пре грандиозних пројеката, какав су „Београд на води“ или метро, иако их УРС подржава, треба урадити све оно што може да буде завршено у кратком року и са релативно малим улагањима, а то је ширење водоводне мреже и асфалтирање улица ван градског језгра.

Кандидат за градоначелника Социјалистичке партије Србије Александар Антић који је објаснио да се политика модерне левице, па и његов градоначелнички програм, фокусира пре свега на људе и помоћ онима који не могу сами да се изборе са тежином живота са којим се данас суочавамо.

„Кључно је подићи запосленост јер се градски буџет пуни од пореза на зараде запослених, дефинисати нове индустријске зоне, променити политику града према градском грађевинском земљишту. Укупна ситуација у Србији није сјајна па је природно да је и ситуација у Београду тешка, али ситуација није толико трагична да треба да причамо само о црној слици пред нама“, рекао је Антић.

Кандидат за градоначелника Демократске странке Србије Александар Поповић позвао је грађане да се посредством Интернета упознају са детаљима плана те странке за Београд, и обећао децентрализацију града како би се омогућио равномеран развој.

Та странка би, како је рекао, уколико би јој било поверено кормило Београда, донела десетогодишњи програм развоја инфраструктуре, а то би подразумевало стварање индустријских зона, проширење пристаништа уз јавно приватно партнерство, попуњавање празних фабричких хала и економски исплативо управљање депонијама.

„Кад влада има проблем са финансијама и граби од локалних самоуправа, логично је да Београд у таквој ситуацији највише настрада“, рекао је Поповић, који сматра да пројекат „Београд на води“ зависи од многих фактора који су ван домашаја градске власти.

Питања за учеснике трибине су преко Интернета слали и грађани, а највише њих се интересовало за став странака о забрани продаје алкохолних пића у вечерњим сатима и однос према паради поноса.

За параду поноса свим осим ДСС-а 

Представници странака сагласни су да Параду поноса треба одржати у Београду, уз нагласак да је неопходно обезбедити сигурност и учесника и града, а једини који је био децидно против је Александар Поповић из Демократске странке Србије.

Кандидат СПС-а за градоначелника Александар Антић подовукао је да се залаже за право на слободу изражавања опредељења, али је указао да не жели да се понове сцене од пре неколико година када је био разлупан град.

„Подржаћу Параду поноса када будемо проценили да она може да буде одржана без угрожавања живота“, рекао је Антић и са тим ставом у потпуности се сагласила и носилац листе СНС-а за београдске изборе Зорана Михајловић.

Михајловићева је рекла да је за одржање Прајда, уколико процена безбедности буде позитивна.

Кандидат ЛДП-а за градоначелика Жељко Ожеговић нагласио је да ће се борити за право грађана на различитост.

Александар Бјелић из ДС-а је нагласио да лично нема ништа против одржавања Параде поноса, али да се поставља питање поруке која се Прајдом шаље.

„Питање је шта су последице, јер ако би то била ситуација као пре неколико година, онда нисам за то. Дакле – да, али бојим се да то неће моћи бити ускоро“, рекао је Бјелић.

И кандидкиња УРС-а за граоначелика Београда Сазана Грубјешић нема ниша против одржавања скупова уоколико су ти скупови мирни, укључујући и Параду поноса.

Једини који је био категоарички против Прајда је кандидат ДСС-а Александар Поповић. На питање да ли сте за одржавање Параде поноса, Поповић је кратко одговорио – не.

РТС