Платини и Вокри састали се у Тирани?

platini tirana

БЕОГРАД – Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) и председник Косовског фудбалског савеза Фадиљ Вокри састали су се у главном граду Албаније, Тирани, ексклузивно открива портал инсидеwорлдфоотбалл.цом.

Позивајући се на албанске изворе, портал наводи да су Платини и генерални секретар УЕФА Ђани Инфантино водили поверљив разговор са Вокријем у седишту Фудбалског савеза Албаније, а да је главна тема била будућност ткзв. косовског фудбала.

Вокри је наводно затражио од челника УЕФА формални дијалог о могућности да се ткзв. косовској репрезентацији одобри играње званичних утакмица.

УЕФА је до сада имала чврст став по том питању, али је њена позициља пољуљана након што је Међународна фудбалска федерација (ФИФА) одобрила у јануару да ткзв. косовска репрезентација игра пријатељске мечеве, без истицања заставе и интонирања химне, преноси портал.

Такозвана косовска фудбалска селекција одиграће пријатељску утакницу 5. марта против репрезентације Хаитија у Косовској Митровици и то ће бити прва утакмица после одобрења Одбора за хитна питања ФИФА.

Одлука ФИФА је привремена, а коначна одлука требало би да буде донета средином марта на седници Извршног комитета светске „куће фудбала“.

Извршни комитет ФИФА прошле године дозволио је пријатељске утакмице косовским клубовима и млађим селекцијама против екипа из земаља које су га признале, али без коришћења националних симбола.

На састанку у Цириху средином јануара са председником ФИФА Сепом Блатером председници Фудбалског савеза Србије и косовског савеза, Томислав Караџић и Фадиљ Вокри, договорили су се да косовске репрезентације или клубови до даљег не могу да играју утакмице против екипа из земаља бивше Југославије.

Танјуг