Крушевачки средњошколци “полудели” за Хитлеровом књигом

DRU-mein-kampf--knjiga-hitl

ВИШЕ од 20 крушевачких средњошколаца тражило је “Мајн кампф” Адолфа Хитлера у књижари “Лагуна” у центру града. Како ове књиге нема у њиховој понуди, средњошколци су у групама кренули да траже дело код уличних продаваца, јер осим књижаре “Службеног гласника”, друго место за продају књига у граду и не постоји.

Интересовање у Крушевцу за књигу у којој је изложена идеологија Трећег рајха није од јуче.

 

– Долазили су у групама по двоје-троје – каже продавац Никола Живадиновић, додајући да је реч о средњошколцима који, према сопственом признању, уопште не читају школску лектиру. – Нису имали никаква обележја. Изгледали су као било који тинејџери.

 

Информација о потражњи за “Мајн кампфом” брзо се у четвртак ширила интернетом. Портал “Крушевац-онлајн” је закључио да то “мора све да забрине”.

 

– Пре две недеље “Мајн кампф” су ми тражили млађи људи – прича улични продавац књига Мирослав Гардашевић. – За 20 година колико радим, млади се никада мање нису интересовали за читање. Њих ништа у животу не интересује.

 

Нагло занимање средњошколаца за “Мајн кампф” може да се тумачи и као вид револта и израз незадовољства свакодневицом.

 

– Интересовање за такву литературу је, вероватно, без реалне анализе садржаја – истиче педагог Радомир Јевтић. – Млади желе да скрену пажњу на себе и проблеме. Неопходно је да им се понуди адекватан саговорник у окружењу, пре свега у школи. У супротном, последица може бити формирање друштвено непожељних ставова.

 

Званично, у Крушевцу нема ни организованих “скинхедса”, а расистички инциденти у вероватно “најсрпскијем” граду у Србији су ретки.

 

На интернету је, изгледа, сасвим друга прича.

 

– Почетком прошле године регистровали смо гомилу непријатних коментара на друштвеним мрежама, који су углавном остављали млади од 15 до 19 година на фејсбук-профилима – сведочи за “Новости” Вања Ракић, координатор Канцеларије за младе. – Позиви против мањина и читави “нацистички” цитати били су повод да покренемо пројекат “Е-одговорни”, да упутимо младе људе у заштиту података и безбедност на интернету.

ДИГИТАЛНА КОПИЈА, ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ

ПРОДАВЦЕ књига чуди што млади уопште желе да купе Хитлерову књигу, која се може наћи и на интернету. Отуда има коментара да је реч о организованој акцији која ипак, има неки циљ. Овог јануара медији су преносили вести да је дигитална копија књиге “Мајн кампф” хит на интернету, те да се то Хитлерово дело нашло међу најпродаванијим књигама на “Амазону”.

С. Бабовић – Новости