ЛИДЕР САРАЈЕВСКИХ ПРОТЕСТА СА ДОСИЈЕОМ: Руши власти и скупља дечју порнографију!

porno

Ервин Шашић (36), један од неформалних вођа протеста у Сарајеву, који је на протеклим демонстрацијама носио транспарент “Ослободите нашу децу из притвора”, пре две године је ухапшен због поседовања огромне количине дечје порнографије!

Према сазнањима Пресса РС, истражиоци Федералне управе полиције остали су запањени кад су на фотографијама са протеста препознали њиховог старог “познаника”, којег су приводили пре само две године, након што је у његовом рачунару пронађено више од милион и по фотографија дечје порнографије.

Хапшен 2011. године

На протестима од 8. фебруара, Шашић је скретао на себе пажњу транспарентом “Ослободите нашу децу”, захтевајући да из притвора буду пуштени демонстранти осумњичени за учешће у нередима и паљевину здања кантоналне владе, општине Центар и Председништва БиХ. Да иронија буде већа, нико од окупљених није био свестан да се неформалном вођи протеста, који се заједно са осталим грађанима борио за ослобађање малолетника из притвора, заправо стављају на душу управо кривична дела везана за најмлађе.

Извор нашег листа близак врху Федералне управе полиције наводи да је Шашић ухапшен у новембру 2011. године након што је у његовом рачунару пронађено више од милион и по фотографија сексуално злостављане деце. У то време, полицијска акција је изазвала поприличну медијску пажњу, али је Шашић избегао ширу инкриминацију због тога што су у полицијском извештају о хапшењу били наведени само његови иницијали, тако да нико на протестима није могао ни слутити о коме је заправо реч. Напокон, федералним полицајцима се упалила “сијалица” тек када су прегледали фотографије са протеста, кад су схватили да је један од вођа демонстрација и човек којег веома добро познају.

Предводио протесте, давао изјаве

Ервин Шашић је био веома запажен на протестима од 8. фебруара, кад је маса од око хиљаду људи захтевала ослобађање приведених демонстраната који су дан раније учествовали у уличним нередима. Новинару сплитске Слободне Далмације Шашић је тада рекао да га “душа боли што гледа у разбијену зграду Председништва, али да има разлога зашто је разбијена”.

– Нису ови хулигани пали с неба, него су резултат двадесетогодишње хулиганске власти. Најгоре би било да одустанемо, јер онда је ова зграда узалуд запаљена – рекао је Шашић новинарима и заједно са осталим демонстрантима упутио се према седишту Полицијске управе Центар и Кантоналног тужилаштва. Истих оних зграда у којима су га испитивали две године раније, али из потпуно других разлога.

Уцењивао педофиле

Према саопштењу сарајевске полиције из новембра 2011. године, Шашић је ухапшен у акцији Одељења за сузбијање сајбер криминала Федералне управе полиције. У складу са уобичајеном полицијском праксом, тада је званично означен само под иницијалима, као Е. Ш. из Сарајева. Против њега је још тада поднет извештај Кантоналном тужилаштву због сумње за поседовање огромне количине дечје порнографије и уцењивања педофила из САД.

Овај пољопривредни инжењер, запослен у сарајевској фабрици дувана, набавио је одређене рачунарске програме којима је осам година пратио одређене сајтове са педофилским садржајем. Неки од њих, чији је сервер био у Украјини, захтевали су да посетиоци оставе имејл и приступну лозинку. Користећи посебне програме, Шашић је скидао имејл адресе и лозинке. Кад би посетиоци сајтова са дечјом порнографијом којим случајем оставили исту лозинку као и на свом имејлу, Шашић би “проваљивао” у њихову електронску пошту, скидајући порнографски материјал и податке са банковних картица.

Према полицијском саопштењу, украдене фотографије и снимке дечје порнографије је и сам користио, али и продавао другим особама. Истовремено, контактирао је с педофилима из САД, којима је “провалио” у електронску пошту и уцењивао их. Знајући да је закон у САД изузетно ригорозан према педофилима, претио им је да ће их пријавити тамошњим властима због поседовања дечје порнографије ако му не уплате од 200 до 300 долара, на што су многи од њих и пристали. Оваквим уценама је, како се верује, извукао око 3.000 долара.

И даље под истрагом

Ипак, ово није био први пут да се Шашић нашао на мети закона. Годину раније, приведен је због сумње да је користећи специјалне компјутерске програме крао ПИН кодове картица безготовинског плаћања.

Надлежни у Кантоналном тужилаштву потврдили су Прессу РС да је особа под иницијалима Е. Ш. под истрагом због крвичног дела “искориштавања детета или малолетника ради порнографије”. Према Кривичном закону Федерације БиХ, за ово дело запрећена је казна од једне до пет година затвора.

– Поступајући тужилац интензивно предузима одређене истражне радње с циљем доношења тужилачке одлуке – кажу у тужилаштву и додају да би оптужница могла бити веома брзо подигнута.

Екипа Пресса РС / СРБски ФБРепортер