bosna

БАЊАЛУКА – Европска унија се дефинитивно повукла из процеса спровођења одлуке „Сејдић-Финци“, а европски комесар за проширење Штефан Филе је јасно ставио до знања домаћим политичарима да је ЕУ закључила свој ангажман по овом питању, саопштено је након последњег састанка лидера седам најутицајнијих странака у БиХ са представницима ЕУ.

Филе је упозорио и да примена одлуке „Сејдић и Финци“ није ни умишљено ни виртуелно питање, већ „међународна обавеза БиХ на њеном путу ка ЕУ“.

– Конкретне последице краха политичких преговора о овом питању су изостанак примене Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ и немогућност подношења кредибилне апликације БиХ за чланство у ЕУ – рекао је Филе.

Политичари из Српске сумњају да је Филе заказао састанак у Сарајеву, унапред га осудивши на неуспех.

Председник Српске демократске странке Младен Босић за „Новости“ открива да је на састанку Филеа са лидерима политичких партија у Сарајеву један од дипломата из ЕУ рекао да „уколико не буде договора око случаја ‘Сејдић-Финци’ може свашта да се очекује, па и ‘Дејтон 2’ или ‘ЕУ 1’“.

– Упитао сам да ли они знају да појединци који седе за столом то јасно и прижељкују, те да ли је то позив да се не направи никакав договор. Нисам добио одговор. Сматрам да је тренутна ситуација врло осетљива по Српску и да треба са великом пажњом пратити следеће потезе ЕУ – рекао је Босић.

САНКЦИЈЕ? НА питање очекује ли одређену врсту казне или санкција за БиХ, због пропасти последњих преговора у Сарајеву, Топићева је рекла да је тешко претпоставити шта ће ЕУ предузети, али да је могуће да ће се поново повести расправа о искључењу БиХ из Савета Европе.

Он истиче да је одраније познато да и Хрвати и Бошњаци, свако из својих разлога, заговара промену Дејтонског споразума, јер једни траже трећи ентитет, а други укидање ентитета.

– Оно што није јасно је став Српске по том питању. Ми сматрамо да је то више него опасна игра и да у „распакивању Дејтона“ Република Српска сигурно не би прошла добро. Зато нам није јасан ни прихватљив став лидера СНСД Милорада Додика који даје безрезервну подршку ХДЗ БиХ и Драгану Човићу у захтевима за трећи ентитет, јер се на тај начин посредно угрожава статус Српске – сматра Босић.

Он подсећа да је позиција Хрвата у БиХ додатно ојачана уласком Хрватске у ЕУ, јер ЕУ штити интересе својих чланица, па сада и Хрватске.

– Резолуција која је недавно изгласана у Европском парламенту управо је „скројена“ по жељама Хрвата. Ми сматрамо да Српска не би требало да се меша у овај проблем у Федерацији, за разлику од Додика који се отворено ставља на једну страну – каже Босић.

Политички аналитичар Тања Топић за „Новости“ каже да је изјава Филеа свакако нови моменат у целом процесу и да говори о разочарењу ЕУ у политичаре у БиХ.

– Филе је јасно рекао да ЕУ диже руке од даљег учешћа у преговорима о случају „Сејдић-Финци“, односно од даље медијације око овог питања. Политичарима у БиХ ЕУ је поручила: лоптица је сада у вашем дворишту, тамо где и припада – каже Топићева.

Она истиче да то не значи апсолутно дизање руку ЕУ од БиХ и њеног европског пута, јер званичници ЕУ стално говоре да су БиХ врата ЕУ отворена, али да изјава Филеа значи и да ЕУ више неће БиХ „вући за рукав“ како би ушла у њено чланство.

– Порука политичарима у БиХ је да морају променити свој ментални склоп, јер ће БиХ у супротном остати тамо где је тренутно, изван ЕУ – каже Топићева.