Вехабијa Боснић: Послат сам са сабљом прије судњег дана

vehabija bosnic

Хусеин Билал Боснић, вехабијски вођа и проповједник вехабизма из Бужима, у својој најновијој хутби помиње судњи дан, те додаје да ће тада „сабље добро резати“.

„Неки ће казати када чују овај хадис: ‘Погледај, молим те лијепо, ви вазда око неких сабљи, ви вазда око неког оружја!’ Сви су наоружани до зуба, и убише свагдје. И нене и деде туку“, каже контроверзни вехабијски вођа.

Боснић цитира и изјаву једног проповједника, која гласи: „Послат сам са сабљом, прије судњега дана“, да би потом истакао да је „кијамет близу“, да ће доћи судњи дан, те да ће тада „сабље добро резати“.

„И ево, оно што можемо још разумјети, јесте да ће сабље пред судњи дан добро резати. Они који не дају истини да прође, они рахмета и милости неће имати“, поручио је Боснић.

Додаје да муслимани, када сабљу носе, употребљавају је „само када господар каже, а не по својим ћеифима“.

Осврћући се на немире у ФБиХ, Боснић истиче да „народ сам себе понижава“, рекавши да је исправно мијењати систем, а не људе.

„Нисмо ништа ријешили ако умјесто Хасе поново каквог ‘Лоповића’ доведемо. Ако мијењамо фаце, ништа нисмо ријешили, али ако мијењамо систем, онда смо и за овај и за будући свијет добро се опредијелили“, каже Боснић и моли Алаха да се из овога извуку поруке, и додаје „да понижења неће престати ако буду леђа Алаховој књизи окретали“.

„Из овога хадиса покушаћемо одређене поруке и поуке извући“, подвлачи Боснић, те истомишљеницима у хутби поручује да је дошло вријеме да своје очи добро отворе.

Да Боснићеве ријечи нису прошле незапажено, свједочи и податак да је спорни видео, објављен на ЈуТјубу погледало више од 1.800 људи. То је и те како забринуло стручњаке за безбједност.

КОШАРАЦ: СВАКА ОВАКВА ПОРУКА ЈЕ ДАНАС ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА БиХ

Сташа Кошарац, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, каже да је очигледно да на поруке које шире припадници вехабијског покрета нема адекватне реакције надлежних институција.

„Посебно треба истаћи да не постоје адекватни напори безбједносних и правосудних институција на нивоу БиХ да се то питање ријеши. Поставља се само питање шта је сљедеће. Свака таква порука је данас велика опасност за све у БиХ „, каже Кошарац.

Марко Ницовић, члан Свјетске асоцијације шефова полиција, сматра да је ово што Боснић износи психолошко провоцирање.

„То су позиви на стварање нереда! Ријеч је о узнемиривању јавности, што је такође кривично дјело“, наглашава Ницовић, док су из полицијских агенција раније навели да прате поступке вехабија, како на терену, тако и на интернету.

БОСНИЋ РАСПИРУЈЕ МРЖЊУ ПРЕМА ПОЛИЦИЈИ

У својој најновијој хутби, Боснић распирује и мржњу према полицајцима.

Тврди да „полицију не воле ни најчеститија и најчистија створења – дјеца“.

„Питајте дјецу полицајаца ‘волите ли своје бабе’, па ће рећи, ако смију, иза затворених врата и гдје не раде камере да их не воле“, нагласио је он.

Боснићеви ставови:

• Заговарао је да се од Срба и Хрвата узима десет одсто имовине, по узору на Османско царство, које је узимало харач.

• Боснић је раније изјавио да је „тек почело да се крвари и неће стати, Алах најбоље зна, док год не дође побједа ислама“.

• Истомишљеницима је поручивао да треба сви да се мобилизују, те да стану у одбрану ислама.

• Његови говори у вези с позивањима на џихад коштали су га накратко слободе. Хапшен је 2002. године, али је убрзо пуштен.

• Боснић, како је раније сам потврдио, живи са четири жене, а како је утврђено, вјенчан је само с једном.

Експерт за тероризам Џевад Галијашевић оцијенио је данас да су изјаве вехабијских вођа у БиХ, међу којима и Билала Боснића, покушај инструментализације протеста у ФБиХ како би добили и вјерску димензију.

– Због тога сви протести, па макар и социјално мотивисани, представљају пријетњу, јер би у њима могао да учествује робусан и радикалан војни покрет који заговара рат на овим просторима – рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, позивање на право владара да прогласи џихад је директна објава рата, позив на рушење уставног поретка земље и на вјерски рат.

– Боснић и друге вехабијске вође поручују Бошњацима да је сва њихова мотивација бесмислена уколико не креће из ислама, као и да је бесмислен сав политички систем који није базиран на вјери – појаснио је Галијашевић.

Он је истакао да је радикално вјерско лице Бошњака, током протеста у ФБиХ, остало изван домашаја јавности.

– Они сада сматрају да овим протестима треба дати вјерски импулс, како би учествовали у даљој дестабилизацији прилика – рекао је Галијашевић.

Он тврди да су безбједносне агенције у БиХ, као и правосудни органи, инертни када је у питању овај проблем.

– Уколико Обавјештајно–безбједносна агенција БиХ може да прешути овакве ствари, онда је и она дио свих наших проблема. Вехабијски покрет је најозбиљнији безбједносни проблем БиХ, региона и ЕУ – закључио је Галијашевић.

Хусеин Билал Боснић, вехабијски вођа и проповједник вехабизма из Бужима, у својој најновијој хутби спомиње судњи дан, те додаје да ће тада „сабље добро резати“.

В.Д. – Независне Новине