Кандидати „српски“, избори, правила и спискови шиптарски

siptarski izbori pecat

Кампања за избор градоначелника Косовске Митровице на шиптарски изборима почела је у понедељак и трајаће пет дана, а атмосфера страха и неповерења видљива је готово на сваком кораку. Последњу сумњу унело је објављивање коначног бирачког списка, који је у последње две недеље увећан за 514 гласача, од којих је 476 Албанаца!

Кандидат ГИ „Српска“ за градоначелника северне Митровице на шиптарским изборима Горан Ракић изразио је сумњу да се испод жита мења етничка структура бирачког тела:

– Захтевам од међународне заједнице и ОЕБС да изврше ревизију бирачког списка. Обавештени смо да се на бирачком списку налази 28.429 уписаних бирача, дакле око 500 бирача више, углавном Албанаца. У односу на прошле изборе, знатан број српских бирача је избрисан и уместо њих су уписани Албанци.

Осуду коначног бирачког списка изнели су и у ГИ „СДП – Оливер Ивановић“:

– Посебно забрињава чињеница да је упис у бирачки списак остварен противзаконито, од стране за то ненадлежног органа и да се ОЕБС и остале међународне организације нису успротивили кршењу прописа и манипулацији бирачким списком. У оваквим условима, илузорно је говорити о регуларности избора, па се доводи у питање и учествовање на њима.

Новости – СРБИ НА ОКУП