Француска забранила сејање ГМ кукуруза, Србија дозволила

gmo-kukuruz

ПАРИЗ – Француска је објавила декрет о забрани гајења генетски модификованог (ГМ) кукуруза, као меру која ће спречити сетву таквог кукуруза овог пролећа, док у међувремену француска влада ради на промени домаћих и европских закона како би се осигурала дугорочна забрана.

Француска социјалистичка влада, као и већина становника те земље, заступају мишљење да ГМ усеви представљају ризик за природну средину. Влада настоји да формулише нови закон којим би гајење ГМ кукуруза у земљи било трајно забрањено, након што је суд оборио претходна два акта таквог садржаја, извештава Ројтерс.

Тренутно је гајење само једног ГМ усева дозвољено у ЕУ. То је кукуруз МОН810 америчке компаније Монсанто, модификован тако да буде отпоран на инсекте.

Гајење једне врсте ГМ кромпира је својевремено одобрила Европска комисија, али ју је потом блокирала судска одлука.
Разлике у ставовима о ГМ усевима између чланица ЕУ дошло је до израза прошле недеље, када није обезбеђена већина гласова ни за, ни против гајења још једне врсте ГМ кукуруза у Унији – пионир 1507, којег су заједнички развиле компаније ДиПон и Дау кемикал.

Пошто је резултат остао нерешен, Комисија ЕУ би самостално могла да донесе одлуку о гајењу те врсте биотехнолошког кукуруза.

Француска сада настоји да добије подршку осталих чланица за промену прописа ЕУ на овом сектору. Она је и једна од 12 земаља чланица које су прошле недеље упозориле Европску комисију да не одобри пионир 1507.
Француска такође настоји да по том питању формулише заједничку позицију с Немачком, уочи париског састанка представника две владе у среду.

„Морамо да пружимо правни оквир земљама које не желе да гаје ГМ кукуруз“, изјавио је ових дана француски министар пољопривреде Стефан Ле Фол.

Француска је склона идеји да свака чланица ЕУ може за себе да одлучи да ли ће гајити ГМ културе или не. То решење су својевремено неке друге чланице Уније блокирале, али сада Европска комисија наговештава да је спремна да га размотри.

Танјуг