Помоћник државног секретара САД: Подржавамо право на протесте грађана у БиХ

hojt-brajan-li-bakir-izetbegovic

Сарајево — Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Хојт Брајан Ји истакао, коментаришући ситуацију у Босни, да САД подржавају право грађана на протесте.

Он је, међутим, у разговору с председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и бошњачким чланом колективног шефа државе Бакиром Изетбеговићем, упозорио да ће САД и целокупна међународна заједница у БИХ, сматрати одговорним политичке лидере који покушају да протесте грађана користе за промоцију личних интереса и потпиривања етничких тензија.

У разговору с Комшићем , Хојт је рекао да његова земља и међународна заједница недвосмислено осуђују сваку врсту насиља, саопштено је из председништва БиХ.

Саговорници су се сагласили да је оправдано незадовољство великог броја грађана тешком социо-економском ситуацијом, као и незадовољство због спорости правосудног система у процесуирању случајева тешког привредног криминала и корупције.

Изетбеговић и Хојт Брајан Ји сагласили су се да се не сме дозволити злоупотреба тренутне ситуација у било какве националистичке или сецесионистичке сврхе.

Оценили су и да негативна политичка реторика мора бити заустављена, јер одвлачи пажњу од стварних животних проблема и одбија инвестиције, саопштено је, такође из председништва.

Они су подржали интензивирање дијалога између грађана и влада на свим нивоима, као и побољшање пословног окружења у земљи, што је једини пут за креирање нових радних места, додаје се у саопштењу.

Танјуг