Одбранио сам и Његоша и Радована у Хашком трибуналу

klickovic

Некадашњи председник Владе РС и актуелни начелник општине Крупа на Уни, Гојко Кличковић отишао је у Хашки трибунал мислећи да ће помоћи одбрани Радована Караџића, а није ни слутио да ће морати да брани и Петра Петровића Његоша и његово капитално дело „Горски вијенац“.

У свом првом интервјуу по повратку из Хага, Кличковић за „Вести“ каже да му је невероватно на шта се све у том суду троше паре, када се тужиоци сасвим озбиљно баве историјским догађајима који немају никакве везе са ратом у Босни.

У Хагу оптужише и Његоша?!

– Тек када сам се вратио у Крупу чуо сам колико су медији били шокирани хашким оптужбама Његоша, али и спрдњом да више ниједан песник или јунак из наше епске поезије није „безбедан“. На моју срећу, ја сам само бранио Његоша.

Како сте уопште дошли на причу о „Горском вијенцу“?

– Рекао сам да је Радован у разговору са челницима СДС-а стално цитирао Његоша: „Нема посла у плаха владара“, јер нас је на тај начин упозоравао да се не понашамо непромишљено доносећи одлуке. Тужитељка се ухватила за тај цитат и ваљда, да би ме искомпромитовала, почела да анализира „Горски Вијенац“.

Како је реаговао Караџић?

– Прво је био у чуду, а онда му је било и смешно и жалосно, па је покушао да то прекине. Исто је покушао и председник судског већа, али није вредело. Ја сам тој жени на крају рекао да је веома неозбиљно, у ситуацији када сам спреман да дам одговоре на веома тешке тачке оптужнице, да ме она пропитује о догађајима пре неколико векова, и то са Ловћена, онима које и временски и територијално немају везе са оптужбама.

Неки Срби поспрдно су најавили да би у Хагу могли да буду оптужени и Мојсије, Филип Вишњић или Никола Тесла?

– У једном тренутку сам помислио да ће ме тужитељка оптужити да се понашам као Николетина Бурсаћ, зато што је стално био антипротиван. Искрено, тада бих и много боље могао да јој парирам, јер су Бранко Ћопић и Петар Кочић ипак из мог краја.

Шта мислите да је права позадина спомињања Његоша у Хагу?

– То што се Хашки трибунал потпуно изгубио у лажним оптужбама. Успео сам потпуно да оповргнем тезу тужилаштва да су Срби хтели или започели рат у Босни. Доказао сам и да су сви потези српских власти имали утемељење како у Уставу СФРЈ, тако и у тадашњим савезним и републичким законима. Да ли верујете да ми је један од експерта Тужилаштва одговорио да никада није прочитао ниједан од тих докумената?! Још невероватније ми је што се ни адвокати многих претходно оптужених Срба никада нису служили тим документима.

Ипак, Караџић и СДС су доведени у директну везу са почетком рата у БиХ?

– То је тек посебна прича, јер СДС није имао икакве везе са ратом. СДС није хтео стварање Републике Српске, већ опстанак у Југославији. Грађански рат је родио Српску и отуда и није било шаблона у понашању на терену.

Ипак, постојала је такозвана Препорука, односно Директива А и Б којом је вршен прогон несрпског живља?

– То апсолутно није тачно. Реч о упутствима локалним руководствима у случајевима када су већински или мањински народ у некој општини. Међутим, та директива нема никакве везе са прогоном несрпског живља, већ управо супротно да се учини све како би се у већински српским општинама обезбедила сигурност свим комшијама. То је та такозвана Варијанта А. Ништа више од тога.

Оборио сарајевску тужбу

И сами сте били оптужени за ратне злочине?

– Правоснажно сам ослобођен свих оптужби и у првостепеном и у другостепеном поступку који се водио у Сарајеву. Моја одбрана је садржала 2.000 страница, а већину сам припремио и за суд у Стразбуру.

„Сумњивци“ Ћопић и Кочић

Можда ће Хаг и Ћопићеву „дружину хајдука Јованче“ доживети као претечу удруженог злочиначког подухвата?

– Ове године славимо 100 година од рођења и 30 од смрти прослављеног писца. Све и да јој је Бранко Ћопић сумњив, верујем да би хашка тужитељка тешко могла да објасни како је онда преведен на више од тридесет језика.

Петар Кочић је добро прошао, и његов „Јазавац пред судом“ могао је да буде споменут у судници?

– Ма, њега сам ја хтео да споменем, али није било времена, а судија је тражио веома кратке одговоре.

Вести