Тајни немачки документ о распаду БиХ?

???????????????????????????????????????

САРАЈЕВО, ЗАГРЕБ – Уколико у наредном периоду не буду спроведене хитне и корените реформе, Босна и Херцеговина ући ће у потпуно неизвесну ситуацији чији би крајњи исход могао бити распад, прогноза је стручњака окупљених око немачке Фондације Фридриг Еберт.

Документ под називом “Босна и Херцеговина 2025”, чији је садржај пре две године одјекнуо у региону, предвиђа неколико сценарија развоја будућих политичких економксих и безбедносних прилика у БиХ.

У једном од тих прогнозираних сценарија су и масовни протести грађана који су, због лоше економске политике, корупционашке власти, према њиховим симулацијама, требало да се догоде 2015. године, подсећа загребачки “Вечерњи лист”, у издању за БиХ.

У сценарију којим се бави Фондација, између осталог пише: “Након последњег таласа кризе 2015. године, ЕУ је показала велики интерес за стабилизацију последњег проблема у региону. Међународна заједница и саме заједнице у БиХ виделе су мирни разлаз, као што је постигнуто у неким другим земљама, као једино могуће решење”, наводи се у студији.

Указује се и на то да су бошњачки политичкии представници и већина бошњачког народа били све више фрустрирани због сталних неуспеха у настојањима да се земља одржи целом и помирили су се са чињеницом да се две од три етничке заједнице не могу идентификовати са својом државом БиХ”, пише, између осталог, у студији.

У том документу је предвиђен договор између ЕУ, САД и Турске да се покрене поступак дисолуције, а резултат преговора била би конференција одржана 2022. под називом “Дејтон 2” коју потписују челници трију конститутивних народа у БиХ уз помоћ ЕУ и НАТО.

Након тога би, пише у студији, биле створене три нове државе тако што би се поштовала граница Републике Српске и две групе жупанија (кантона), једна с бошњацкцом и друга са хрватскком већином.

Сребреница би била проглашена екстериторијалним дистриктом са статусом меморијалног центра. Нова босанска држава задржала би правни континуитет претходне државе, укључујући све дипломатске мисије у иностранству.

У случају таквог развоја, како се наводи, међународна заједница би требало да организује инвестицијску конференцију за нове државе и покренути њихову економију.

Како би на почетку били спречени могући конфликти између енитчких заједница, које би тада живеле у три државе, било би потребно војно ангажовање, прогноза је експерата окупљених у Фондацији Фридрих Еберт.

Танјуг