Тужба Хрватске и противтужба Србије

sudstvo na kim

ХАГ, 15. ФЕБРУАРА – Главна усмена расправа пред Међународним судом правде у Хагу по тужби Хрватске и противтужби Србије за геноцид почеће 3. марта и трајаће око мјесец дана, објављено је на сајту овог суда. Прва рунда трајаће од 3. до 18. марта. Хрватска ће износити аргументе од 3. до 7. марта, а Србија од 10. до 18. марта, док ће друга рунда трајати од 20. марта до 1. априла. 

Током мјесеца дана биће саслушани и унакрсно испитивани свједоци двије стране, а чуће се и завршна излагања правних заступника Београда и Загреба. Судским вијећем предсједаваће Словак Петер Томка, који је на мјесту предсједника суда од фебруара 2012. године.

Хрватска је тужбу за геноцид против Србије поднијела 1999. године, а за њу се надлежним 2008. године прогласио Међународни суд правде у Хагу. Србија је 2010. године Међународном суду правде у Хагу предала одговор на тужбу и противтужбу против Хрватске за геноцид над Србима током рата од 1991. до 1995. године.

У хрватској тужби се наводи да је Србија од 1991. до 1995. године директно контролисала јединице које су на подручју Книна, источне и западне Славоније и Далмације извршиле етничко чишћење хрватских држављана, а резултат тога је велики број „прогнаних, убијених, мучених или бесправно заточених“.Хрватска је тражила да јој Србија, као правна насљедница СР Југославије, надокнади штету причињену кршењем међународног права у износу који Суд процјени.

У српској тужби наведени су подаци о злочинима почињеним у Госпићу, Сиску, Пакрачкој пољани, Карловцу, Осијеку, Паулином Двору, Медачком џепу, на Масленици и током операција „Бљесак“ и „Олуја“

СРНА