Вулин: Велики успеси у бриселском споразуму нису били могући без Срба са КиМ (ВИДЕО)

?????????????????????????????????

ЗУБИН ПОТОК – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин поручио је из Зубиног Потока са свечане академије поводом обележавања Дана државности Србије да ова и свака будућа Влада Србије неће признати косовску независност.

Вулин је казао да ова и свака будућа Влада неће признати независност Косова и Метохије и да док год се буде звала Влада
Србије, овде неће бити призната косовска државности, јер је то став који се неће мењати.

То је став који неће моћи да промене било који избори и став који неће моћи да промени нико ко са храброшћу и поносом може да држи грб Републике Србије и име Србије било где повезан са сопственим именом, поручио је Вулин.

Он је поводом обележавања Дана државосноти Србије у Зубином Потоку казао да живот у покрајини мора да тече, да је сваки децији плач победа Републике Србије, да је свака школа победа Србије и сваки лек који стигне на Косово и свако очувано и отворено радно место у покрајини је победа Србије.

Ми данас славимо успомену на устанике, ратнике и уставописце, уставоборце. Славимо успомену на оне који су судбину нашег народа носили тако храбро и пожртвовано. На нама је данас да покушамо да личимо на њих да будемо храбри као устаници и мудри као уставоборци,“- рекао је министар.

Вулин је додао да ни без једног ни без другог Срби не би били то што јесу и Србија не би била оваква каква јесте, нагласивши да нам је потребна храброст устаника али и мудрост уставотвораца.
„Србија данас све више личи на себе каква би требала и морала да буде и храбра и паметна, осетљива на увреду и спремна да се бори. Нигде овакве особине нису потребније него на Косову и Метохији, спутани историјским околностима, реалним постојањем сила које се налазе изнад наше моћи али опет чврсто опредељени да Србија остаје и опстање на Косову и Метохији ми тражимо пут између ова два велика питања између силе и између правде“, рекао је Вулин.

Сила која нам прети која од нас тражи да се умањимо и уклонимо и правде која је основ постојања сваког човека на Косову и Метохији одређује наш живот, додао је Вулин.

Вулин је поручио да ће Србија овде да остане а да бриселски споразум није направљен да би Србија одавде отишла, већ да је Србија овде да остане и да остаје Србима на Косову.

Он је нагласио да велики успеси и победе Србије у протеклој години не би били могући без Срба са Косова и да не не би било почетка преговора са ЕУ да није било Срба са Косова и Метохије.
„Не би било отварања поглавља и не би било лепих и великих речи које се говоре о Србији да није стрпљења, храбрости, пожртвовања и поштовања које Срби на Косову указују држави Србији и својој Влади Србије. Хвала што носите болне и тешке компромисе које чинимо због осам милиона Срба, хвала на храбрости што сте у стању да погледате изван свог двотишта и покажете колико волите Србију,“- поручио је Вулин.

Он је рекао да ће идуће године Дан државности Србије бити слављен у Штрпцу.

Изразио је наду да ће брзо бити завршени избори у Косовској Митровици и да ће тамо победити кандидат „Српске“ Горан Ракић а после тога да ће се кренути у формирање Заједнице српских општина.

Ово је последњи велики јуриш ове генерације, зато је можда толико тежак, јуриш у којем морамо да сачувамо Србију, себе, наду у боља времена, прилику за нашу децу да се школују лече и да их бранимо, рекао је Вулин.

Свечаној академији поводом Дана државности Србије у Зубином Потоку присуствовали су између осталих и српски градоначелници са Косова, начелници пет косовских округа, песник Добрица Ерић и други.

На почетку је обављено сечење славског колача у просторијама општине Зубин Поток с обзорим да је данас и општинска слава.
У Спортској дворани вечерас је предвиден влики концерт Културно уметницког друштва „Мокра Гора“, којим це то друштво уједно обележити и 75 година постојања.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП