Срби угрожени у Сарајеву

sukobi u bosni1

БАЊАЛУКА – Ни у петак, осмог дана протеста у Федерацији БиХ, нису били стечени безбедносни услови за повратак српских представника у институције БиХ у Сарајеву и њихов нормалан рад. Срби, посебно њихови политички представници, након анархије и паљења институција, нису безбедни у граду на Миљацки, а надлежне полицијске службе им још не могу дати гаранцију да њихови животи нису угрожени.

Због ове ситуације и даље је неизвестан рад парламента, БиХ без којег ниједна одлука, нити закон не могу да буду усвојени. Земља је тренутно, у формално – правном смислу, потпуно блокирана!

– Надлежне институције у БиХ још не могу да гарантују безбедност представницима Српске у институцијама БиХ – казала је, за “Новости”, председавајућа Комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ Душанка Мајкић.

И Одбор за безбедност Савета министара БиХ закључио је да се ради о протестима неконтролисане масе људи чије је поступке немогуће предвидети.

Мајкићева тврди да ће српски представници да се врате на посао у Сарајеву чим се за то стекну безбедносни услови.

Дом народа парламента БиХ требало би да 17. фебруара одржи седницу и видећемо да ли ће се то и десити. То би било прво тестирање, али не постоји институција која може дати гаранцију за то – казала је она.

Српски званичници тврде да, без обзира на немире у ФБиХ, никада неће пристати на рушење дејтонског уређења земље и укидање Српске, што, како тврде, бошњачки политичари упорно покушавају да остваре овим социјалним немирима.

Председник Владе Српске Жељка Цвијановић оценила је да су последњи догађаји у ФБиХ оставили последице у материјалном смислу, да је послата лоша порука према иностранству, а да је највећа штета што ће ова дешавања продубити међуетничка неразумевања. – У ФБиХ се у најгорем смислу показало колико су односи компликовани и како нема сагласности о многим важним питањима – изјавила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је евидентно да је, у светлу последњих догађаја у ФБиХ, било позива да треба доћи до реорганизације безбедносног система у БиХ и у оквиру тога до неке нове реформе полиције.

– Имали смо три догађаја у којима безбедносни систем на нивоу Бих није хтео да реагује и свакако због тога треба тражити кривац. Слушали смо приче да нису предузете мере, јер се није знало ко је за шта задужен, што није тачно – истакла је Цвијановићева.

Ситуацију у БиХ свакодневно прате Брисел, Вашингтон, али и УН. Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је забринутост због насиља и уништавања имовине током масовних протеста у БиХ.

– Забринут сам због онога што се дешава. БиХ је једно подручје, у којем етнички различити представници власти нису успели формирати уједињену владу – рекао је он.

Мирни протести настављени су и у петак у више градова у ФБиХ. Демонстранти и даље траже оставку федералног премијера Нермина Никшића који то одбија.

И Анкара будно прати ситуацију у земљи, а шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу у Сарајеву је, током разговора са Бакиром Изетбеговићем и Златком Лагумџијом, апеловао на мир и стабилност. Међутим, министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић каже да није сигуран да би турски шеф дипломатије могао било шта корисно да уради у БиХ, осим да помогне “свом муслиманском брату Бакиру Изетбеговићу у покушају да представи сукобе као ствар неслоге бошњачких политичара”.

– Није ова ситуација последица неслоге бошњачких политичара, него гладних трбуха, систематске корупције, велике пљачке грађана. У том смислу Турска би могла помоћи да, уместо лажних обећања, напокон доведе у БиХ неку праву инвестицију – рекао је Радончић.

ХУЛИГАНИМА ПРЕТИ ВИШЕГОДИШЊА РОБИЈА Нападачима на зграде Председништва БиХ и других институција у Сарајеву, које су уништене и запаљене током протеста у ФБиХ, прети робија од минимално пет година, тврде правни експерти. Федерална полиција поднела је Тужилаштву БиХ извештаје против више лица због тероризма, у вези са кривичним делом напад на уставни поредак. Полиција тражи налогодавца или подстекрача, као и извршиоце, којих је било више. Треба подсетити да су уништени и спаљени бројни објекти, али и да су повређени полицајци.

ЕШДАУН ПРОТИВ “ДЕЈТОНА” Ситуација у БиХ је “веома је крхка”, изјавио је бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун. Он сматра да ЕУ треба учинити више како би помогла у стварању функционалне државе. – “Дејтон” је погрешна основа за изградњу одрживе државе. Међународна заједница мора деловати одмах. Бојим да ћемо се наћи у ситуацији у којој ће сецесионизам лако узети маха и постати незаустављив док се примичемо изборима – изјавио је Ешдаун којег у РС оптужују да је, у време свог мандата, “диктаторски и неуставно владао земљом”.

НОВОСТИ