Кетрин Ештон: Дијалог Београда и Приштине треба да буде инспирација за промене у БиХ

ketrin eston

Њујорк — У дијалогу Београда и Приштине постигнут је историјски напредак у нормализацији односа, а кључно је да се настави са истом посвећеношћу, изјавила је Ештон.

„Постигнут је историјски напредак у нормализацији односа Београда и Приштине. Савет безбедности УН је у понедељак имао прилику да чује обраћање премијера Србије Ивице Дачића и Косова Хашима Тачија и од њих сте могли чути колико је важан и позитиван овај рад за њихове грађане, за стабилност Западног Балкана и његову европску будућност“, рекла је висока предстанвица ЕУ пред СБ УН где се разговарало о сарадњи између УН и регионалних и субрегионалних организација.

Дијалог Београда и Приштине је био процес са конректним резултатима који су променили свакодневни живот људи у том региону, истакла је она.

„Први споразум о принципима нормализације односа постигнут у априлу прошле године био је прекретница у њиховим односима. Његова примена је обухватала успешно одржане локалне изборе на Косову и први пут на северу Косова и интеграцију свих безбедносних и правосудних структура у правни оквир Косова“, казала је висока представница.

Ештонова је истакла да је ЕУ због овог напретка могла да одговори започињањем приступних преговора са Србијом и преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом, додајући да ће дијалог убудуће све више бити део процеса интеграције обе стране у ЕУ.

„Али порука коју данас упућујем Приштини и Београду гласи да је од кључне важности да се дијалог настави са истом посвећеношћу. Приврженост ЕУ овом процесу биће снажна као и до сада“, изјавила је Ештонова у СБ УН.

„Осим јасне користи за обе стране, надамо се да овај дијалог може и треба да буде инспирација за позитивне промене, за нови подстрек, у другим деловима Западног Балакана. Ту, пре свега, мислим на актулене догађаје у Босни и Херцеговини“, закључила је она.

Танјуг