Ломпар: Покушај криминализовања Српске културе

milo-lompar

БЕОГРАД, 13. ФЕБРУАРА – Покушај тужилаштва Хашког трибунала да „Горски вијенац“ Петра Петровића Његоша прогласи за инспиратора етничког чишћења муслимана у БиХ у функцији криминализовања српске културе и историје, оцијенио је професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар.

Ломпар, који је један од најбољих познавалаца Његошевог дјела у Србији, истиче да то што је тужилац Катрина Густавсон на суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу поменула „Горски вијенац“ у контексту ратних злочина у БиХ има за циљ да обезбиједи судску подршку за институционалну промјену јавне свијести у Србији.

„Неопходно је, отуд, криминализовати српску културну и историјску традицију у највећем могућем степену. Његош је, као највећи српски песник, изузетн погодан за овакву намеру“, рекао је Ломпар за „Блиц“.

Подсјећајући на ранија слична кривотворења, Ломпар је навео да је члан словеначке академије наука Славој Жижек тврдио како „брђани опседају долину Сарајева зато што су вођени најчувенијим стихом `Горског вијенца` – `Оро гњездо врх тимора вије/јер слободе у равници није`“.

Ломпар указује да таквог стиха нема у „Горском вијенцу“, већ да је то стих хрватског пјесника Ивана Мажуранића.

Адвокат Бранислав Тапушковић изјавио је да ово није први пут да се у Хагу изврћу чињенице.

„Током суђења Слободану Милошевићу тврдили су да су Срби у седмом веку порушили једну џамију у БиХ. Ово је веома слично, злоупотребљавају и изврћу чињенице, док ноторне ствари не познају“, рекао је Тапушковић.

На суђењу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, тужилац Катрина Густавсон тврдила је да је у „Горском вијенцу“ садржан „позив на етничко чишћење земље од муслимана“.

Густавсонова је опширно цитирала стихове из „Горског вијенца“ током унакрсног испитивања свједока одбране Гојка Кличковића, који је у главном исказу поменуо да се Караџић, током рата у БиХ, често позивао на Његошеве стихове.

СРНА