Будај: Прекинути дипломатске односе са Ватиканом

???????????????????????

ЗАГРЕБ, 14. ФЕБРУАРА – Државе правне насљеднице СФРЈ, а посебно  Република Србија, морају уложити оштар дипломатски протест Ватикану због намјере да кардинала Алојзија Степинца прогласи свецем,  и то по цијену прекида дипломатских односа, сматра Ален Будај, сарадник јерусалимског Центра „Симон Визентал“.

„Надам се да ће и Српска православна црква реаговати,  јер ова одлука Ватикана поткопава и екуменске односе двије цркве“, рекао је Будај за Срну. Будај истиче да би и Држава Израел требало  хитно и најоштрије да реагује,  као и многе јеврејске  институције на подручју бивше СФРЈ.

„Проглашење светим особе која је учествовала у креирању и провођењу политике фашистичке усташке творевине није и неће добити признање Праведника међу народима Јад Вашема никада“, каже Будај, који је и директор јеврејске невладине организације „Маргелов институт“ из Загреба.Будај напомиње да се не треба уопште чудити што нови папа Фрањо проглашава Степинца свецем, јер је тај пут зацртала Католичка црква у Хрватској одмах након пресуде Степинцу.“Он је већ на суђењу за Запад и католике моментално постао невини мученик југословенског комунистичког режима, проглашен кардиналом за живота, након смрти блаженим, а ево  ускоро и свецем Римокатоличке цркве“, подсјећа Будај.

Он наглашава да ће то бити једини светац који се за своје заслуге једном фашистичком злочиначком режиму окитио високим одликовањемусташког поглавника и то као загребачки надбискуп, а о томе су извијестиле „Народне новине“ као службено гласило НДХ.“С друге стране, док је каноник загребачког Каптола монсињор Светозар Ритиг још 1929. године у Павелићу видио зло које се спрема, Степинац  је Павелића објеручке дочекао и служио му. Ритиг нема улицу у Загребу,  јер био је антифашиста,  али  Степинац има све почасти као клерофашиста“, истиче Будај. Он понавља да не треба превише бити зачуђен због  канонизације Степинца, јер Ватикан је 1929. Латеранским уговорима признат као држава од  фашисте Бенита Мусолинија.

„Не желим причати о  великим заслугама Степинца за `спашавање` Јевреја,  јер је истовремено доносио у службеној католичкој штампи Павелићеве расне одредбе по којима су Јевреји одвођени у логоре, не желим слушати како се залагао за спас појединих Срба јер је био у Одбору тројице за покрштавање и не желим слушати како је био мученик и светац јер је оставио властите католичке свештенике да их усташе измрцваре у Јасеновцу само зато јер су били под сумњом да су противници режима“, наводи Будај. Он подсјећа да се Степинац никад није покајао због тога што су Срби покатоличавани насилно и  што су Јевреји  привођени  на крштавање – иако је знао да их то неће спасити логора.

„Није се уопште покајао што су његове католичке `крштене душе` палиле јеврејске  и српске  храмове, пљачкале као дивље хорде, силовале и убијале као некада крсташке  војске по Светој земљи“, каже Будај. Он наводи да је Степинац све то  знао,  али је упркос томе благосиљао НДХ и служио јој,  чак и након њеног слома скривајући на Каптолу усташке злочинце, отето јеврејско  злато и усташку државну архиву.

„За мене, као слободног човјека, он никада неће бити светац, јер ме не обавезује папина одлука, нити ме мој разум напустио па да повјерујем у ту преварантску алхемију чудесног преображаја злочинца у свеца“, закључује Будај.

Ватикан је званично потврдио да ће кардинал Алојзије Степинац ускоро бити проглашен за свеца.

Степинац је одмах по уласку Нијемаца у Загреб 10. априла 1941. подржао оснивање НДХ, пружао је подршку усташком режиму, а 1945. борио се за очување тог режима

СРНА