Правосуђе на КиМ иде у ткзв. косовски систем. Срби ће морати на суђење у јужни део?

sud u kosovskoj mitrovici

БЕОГРАД – Још постоји много недоумица око решења за организацију правосуђа на северу Косова и Метохије, а пред експертским тимовима у наредних месец дана наћи ће се модел по коме би у северној Косовској Митровици било седиште Основног суда надлежног за седам општина, пишу данашње „Новости“.

Суд би био надлежан за северну Митровицу, јужну Митровицу, Лепосавић, Звечан, Зубин Поток, Србицу и Вучитрн, а како пише тај лист, помиње се могућност да место председника суда припадне Србину, а да шеф Тужилаштва буде Албанац.

„Новости“ наводе да постоји и предлог да се суђења обављају и у јужном и у северном делу Митровице, али да треба прецизирати хоће ли се одељења разликовати по природи предмета за које су надлежни.

Спекулише се да би северном одељењу припала кривична материја, а јужном парнична, извршна и прекршајна. Такво решење, међутим, значило би да би Срби са севера морали да иду у јужни део града у ком искључиво живе Албанци да решавају свакодневне проблеме – од оставине до развода.

„Новости“ наводе да ће параф на договор са Приштином о организацији судства на северу Косова Београд ставити тек када се утаначе и последњи детаљи, а који би требало да уваже специфичност северног дела покрајине.

Иако је последња рунда у Бриселу донела известан помак, први потпредседник владе Александар Вучић који је у њој учествовао, у четвртак је изјавио да, заправо, „ништа није договорено док се све не договори“, као и да није дошло ни до какаве измене Бриселског споразума.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП