Белгијанци усвојили закон о „хуманом“ убиству деце!

eutanazija dece

БРИСЕЛ – Посланици белгијског парламента данас су великом већином гласова усвојили одлуку о проширењу закона о еутаназији којим су обухваћена и смртно оболела деца која трпе неиздрживе болове.

Закон је усвојен са 86 гласова „за“, 44 „против“, док се 12 посланика уздржало од гласања, пренео је АФП.

Тај пропис подразумева да би деца могла да затраже еутаназију ако је њихова болест неизлечива, ако трпе јаке болове и нема могућности лечења и ублажавања њихове патње.

Закон су већ подржали Сенат и Правосудни одбор парламента, а да би ступио на снагу треба да га потпише краљ.

Ако се то догоди, Белгија ће бити прва земља на свету која је укинула старосну границу за еутаназију. Аналитичари сматрају да је потпис краља Филипа формалност.

Предлог закона је већ савладао низ правних препрека и изгледа да има велику подршку јавног мњења широм Белгије.

У Белгији је закон о еутаназији за терминално оболеле пацијенте старије од 18 година усвојен 2002. године.
Уочи очекиваног гласања у парламенту је вођена жестока дебата.

Противници еутаназије за малолетне особе рекли су да ће оболела деца бити доведена у ризичну ситуацију зато што нису у стању да донесу тако тешку одлуку.

Присталице, међутим, тврде да би то омогућило смртно оболелој деци да се ослободе патње у виду непрекидних болова.

Законом је предвијено неколико услова за еутаназију: пацијент мора бити свестан одлуке коју доноси и разумети значење еутаназије, захтев за еутаназију морају одобрити родитељи и лекари детета, болест од које болују мора бити терминална и морају имати тешке болове без могућности да се они ублаже.
„Ту се не ради о доношењу одлуке о томе да ли дете треба или не треба да умре. Смрт ће у сваком случају наступити брзо. Зато је неопходо дозволити детету да изрази своје мишљење о окончању живота, о начину смрти“, каже за лондонски „Гардијан“ посланик Данијел Бакелен који подржава нови закон и по струци је лекар.

Шеснаест педијатара у новембру су у отвореном писму апеловали на посланике у Белгији да усвоје закон.
„Искуство је показало да у случајевима тешке болести и неизбежног смртног исхода малолетне особе врло брзо сазревају до те мере да су често у стању да рационалније размишљају о животу од здравих људи“, написали су ти педијатри.

Група од 160 педијатара који су против еутаназије, кажу да у пракси не постоји објективан метод којим се може утврдити да ли је дете у стању да рационално расуђује и да се ту, заправо, ради о субјективној процени која је подложна утицајима.

Жучна дебата о том питању поделила је лекаре, правнике и политичаре. Католичка црква у знак протеста организује бдења и молитве, а стручњаци за палијативно збрињавање у принципу су против.

Анкете показују да велика већина јавног мњења подржава овај радикални потез. Педијатри су тражили одлагање усвајања закона и наставак дебате.

У Белгији су 2012. забележена 1.432 случаја еутаназије, 25 одсто више него 2011. Већина одраслих који су се определили за еутаназију били су старији од 60 година и боловали су од неизлечивих врста рака.

Белгија је једна од само три земље које су легализовале еутаназију -друге две су Луксембург и Холандија. У Холандији је еутаназија дозвољена и за малолетнике од 12. године.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП