Поједини епископи у СПЦ полако укорењују јерес екуменизма на тло Цркве

Аустралија, Фебруар 2012. године

О.Наум:

Поједини епископи у СПЦ полако укорењују јерес екуменизма на тло Цркве

Ексклузивни интервју протосинђела Наума (Мирковић)  који се тренутно налази у посети Аустралији.

У посети Србима Аустралије је допутовао један од најближих сарадника Епископа рашко-призненског и косовско-метохијског у егзилу господина Артемија, протосинђел Наум (Мирковић). Он је као и сви монаси одани владици Артемију прошао голготу притисака и прогона од стране узурпатора трона епархије и шиптарске полиције из свога манастира, преко лутања Србијом све до служења у катакомбама у којима се окупља верни и Богољубиви Српски народ одан истинском Православљу и Светосављу. Био је сабрат и проигуман манастира“Црна река’, уредник је интернет презентациае “Манастир Црна река у егзилу” и „Пастир добри“, а сада је настојатељ манастира“Преподобни Јустин Ћелијски” ЕРП-а у егзилу, у Барајеву.

 Од упокојења патријарха Павла сведоци смо забрињавајућих вести из Српске Цркве: погром Православља и епископа Атремија и његових монаха,монахиња, верујућих мирјана, заједничке молитве-осмине са другим „црквама“, отворени екуменизам, новотарије односно промене у служењу Свете литургије …

Куда иде Српска Православна Црква?

Протосинђел Наум: Све што сте навели је потврда да поједини епископи у СПЦ иду путем којим до сада нису ишли наши свети преци од Светога Саве до преподобног Јустина Ћелијског. Горке плодове скретања са уског пута Православља ми сви увелико осећамо. Поједини епископи у СПЦ полако укорењују јерес екуменизма на тло Цркве. Од таквих се Владика Артемије, а и сви ми, његови монаси и епархиоти, оградио, чувајући на тај начин Цркву од раскола. То нам дозвољава 15. Правило Прво – другог цариградског Сабора које налаже православним хришћанима да прекину помињање и црквено – литургијско општење са Епископом или Патријархом „због какве јереси, која је осуђена светим Саборима или светим Оцима, а коју он (Епископ или Патријарх) јавно проповеда или отворено учи о њој у Цркви“. У том случају сваком православном хришћанину наложено је да се огради „од општења са таквим Епископом и пре саборског разматрања“.

Православни, који се на такав начин одвајају од јеретика, придржавајући се Свештених канона „не само да не подлежу канонској казни, већ су достојни части, која приличи Православним. Јер они нису Епископе осудили, него псевдоепископе и псевдоучитеље, и нису расколом разрушили јединство Цркве, већ су напротив – похитали да сачувају Цркву од раскола и раздељења“, као што објашњавају свети Оци у наведеном 15. Правилу Прво – другог Сабора. То значи „да су се такви одвојили не од Епископа, већ од псевдоепископа и псевдоучитеља, и нису направили раскол у Цркви, већ су, колико је то од њих зависило, ослободили Цркву од раскола“, објашњава тумач правила Цркве Православне, Јован Зонара. Ограђивање је поступање по гласу наше православне савести. Када је вера угрожена нико од нас не сме да ћути јер се: „ћутањем издаје Бог“, како каже Свети Григорије Богослов..

Да ли верујете да ће доћи дан да се прогнани владика Артемије са својим монасима врати на Косово И Метохију?

Протосинђел Наум: Са људима који су тренутно на челу Цркве и државе тешко је веровати у то. Тешко је веровати да ће екуменисти и глобалисти бацити у воду свој дугогодишњи труд уложен на урушавању Православља у Србији и отцепљивању Косова и Метохије од Србије.

Видљиво је ко се залаже да шиптарима призна држава, има ли у Србији или иностранству уопште снага које подржавају захтеве и борбу Срба са Косова и Метохије?

Протосинђел Наум: Сигурно да има и у Србији и у иностранству. Међутим, те снаге се толико гуше од стране моћника овога света да не могу да дођу до изражаја. Све је под великом контролом, од медија до војске. У таквим условима тешко је било шта учинити. Ипак постоје снаге снаге у нашем народу које не ћуте тј. указују на опасност која прети Цркви и народу. Једна таква родољубива организација је Свесрпска народна организација „Срби на окуп“

Можете ли нешто више да нам кажете о организацији „Срби на окуп“?

Протосинђел Наум:

СРБИ НА ОКУП! je Свесрпска народна (политичка) организација koja жели да створи систем, националну структуру, темеље свеопштег народног организовања, као што су то већ урадили сви стари народи који су били расути по свету и прогоњени као српски народ ( Јермени, Грци, Јевреји..). Једном речју, ствара институције и систем СЛОБОДНЕ СРБИЈЕ. Српски народ је страховито измучен, изранављен, уморан и болестан. Ова организација је оснивана да би лечи, храбри, помаже и придиже посрнули и уморни српски народ. Задатак организације је да препозна и одбије сваки напад на нашу нацију и Србију без обзира од кога и са које стране долазио.

СРБИ НА ОКУП! је организација која позива да сви који се нису предали нити признали капитулацију и који знају да само Србија нема алтернативу, буду ЈЕДНО СРЦЕ, ЈЕДНА ДУША И ЈЕДНА МИШИЦА НЕПОКОРНА И СИЛНА !!!

Како тренутно живе боље речено како преживљавају монаси, монахиње и искушеници ЕРП-а у егзилу и на који начин можемо ми у расејању да помогнемо?

Протосинђел Наум: Живимо у скромним условима. То је далеко од онога што смо имали у нашим манастирима које смо сами изградили, а у којима нисмо могли да останемо. Ипак, нисмо на улици, имамо кров над главом, што је најважније. Богослужења су редовна као и послушања. На девет места се служи Света Литургија. У три манастира имамо свакодневне Литургије. Што се тиче помоћи, оно што нам је највише потребно то су Ваше молитве да истрајемо на путу Истине И свака друга помоћ духовна и материјална била нам корисна.

Без обзира на тако тешку ситуацију Преосвећени владика Артемија и даље монаши велики број искушеника. Како ви то објашњавате?

Протосинђел Наум: Благослов Божији прати Владику и његово монаштво. Нова монашења су само потврда да је Господ са нама. Нови монаси јесу дар Божији српском народу у овом тешком времену и знак да ће Србија сачувати Свету Веру Православну чисту и неоскврњену од свејереси екуменизма. Народ све више спознаје истину, осећа благодат на службама у нашим катакомбама. Неки од њих зато и желе да остану при нашим катакомбама и да ту проведу остатак свог живота у монашком чину.

Да ли постоји могућност да се формирају катакомбе ЕРП-а у егзилу и у расејању?

Протосинђел Наум: У Аустралији, тренутно, не постоји таква могућност.

Оче Науме какви су досадашњи утисци и имате ли неку поруку својим домаћинима и осталим Србима у Аустралији.

Протосинђел Наум: Оно што ме сво време прати у Аустралији јесте жалост због стања наше Цркве у Аустралији. Православни Срби су овде као овце без пастира. Многи су овде деловали као Пастири Христови а у ствари су били лопови и разбојници. Иза себе су оставили само пустош духовну. Овде је жетве много а посленика мало. Остаје нам да се молимо Господару жетве да изведе посленике Своје на жетву Своју. Моја порука свим Србима у Аустралији је: Чувајте душе своје од греха, чувајте Цркву од лажних пастира и чувајте Свету Веру Павославну од јеретика екумениста.

 Извор: novinar.de