Лавров: Запад у Украјини покушава нешто што је радио у Ираку, Авганистану и Либији

sergej-lavrov

МОСКВА – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров критиковао је данас Запад због мешања у украјинске послове.

„Има се утисак да наши западни партнери следе рефлексну реакцију на основу упрошћеног принципа „ми против њих“ и не размишљају о последицама које ће проузроковати на дужи рок“, написао је Лавров у дужем чланку који је објавио лист „Комерсант“.

„Било је непријатно изненађење открити да је у главама функционера ЕУ и САД слободан избор украјинског народа већ одређен и да је то европска будућност“, написао је Лавров, а пренео Ројтерс.

Украјина је већ више од два месеца у дубокој политичкој кризи, након што је председник Виктор Јанукович у новембру одустао од припреме за потписивање Споразума о придруживању са Европском унијом и почео да ради на блискијим односима са Русијом, подсећа британска агенција.

Лавров је критиковао протесте у Украјини рекавши да су они – неприхватљиви покушаји „неколико хиљада демонстраната“ да се силом врши притисак на владу.

Лавров је критиковао покушаје да се у име грађана Украјине одлучи каква будућност њихове земље треба да буде, и чак ко треба да буде у влади.
„Слични покушаји социјалних превирања неизбежно су се окончали на веома лош начин“, написао је Лавров подсетивши на интервенције западних земаља у Ираку, Авганистану и Либији.

Министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер долази данас у дводневну посету свом руском колеги Сергеју Лаврову ради разговора о неколико актуелних тема, међу којима и о политичкој кризи у Украјини.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП