Кацин: Косово је независно, а Србија ће морати да промени Устав

jelko kacin

САРАЈЕВО – Специјални изасланик Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је вечерас да је тренута позиција ЕУ о статусно неутралном Косову привремено компромисно решење и да он не улази у то “када ће и какво ће решење бити коначно”.

Гостујући у емисији “Интервју 20” државне телевизије БХ 1, Кацин је рекао да ће Србија пре прикључења ЕУ морати да промени Устав као што су то учиниле друге земље, па и Словенија.

На директно питање водитељке да ли то значи и да ће Србија морати да се одрекне територије Косова, Кацин каже да одговор на то питање зна, али да с обзиром на то на којој је функцији, није у ситуацији да на њега одговори.
“Ја Јелко Кацин, одавно знам да је Косово независно и да није део Србије. Ја, Јелко Кацин, грађанин Словеније, знам да је моја земља одавно признала независно Косово и да је зато спаљена амбасада Словеније у Београду и да ће Србија за то платити накнаду. Ја, Јелко Кацин, као потпредседник Делегације Европског парламента за југоисточну Европу поштујем тренутну ситуацију и позицију Европске уније која има статусно неутралан однос према питању Косова”, рекао је Кацин.

Он, међуитм, тврди да је то привремено компромисно решење.
“А какво ће и када бити коначно решење, ја у то не улазим и тако се понашам према вама када ми постављате та веома конкретна питања на која знам одговор, али с обзиром на функције које обављам нисам у ситуацији да вам договорим, јер не желим никоме да отежавам живот”, јасан је Кацин.

Истакао је да ЕУ има пуно поверење у поллитичку елиту Србије за коју Кацин каже да је одоговрна према властитој будућности и према будућности свог народа, своје државе И, пре свега, своје економије.
Упитан да ли је ЕУ направила преседан када је отпочела преговоре са Србијом јер нема уставно решено питање територије Косова, Кацин је рекао да предприступни дијалог не би био могућ да државе чланице ЕУ, које још нису признале косовску независности, нису за то дале “зелено светло”.
“Сада Европска унија има преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом…, а ЕУ такве преговоре може имати и такав споразум закључити само са државом, никада са друштвом”, навео је Кацин.

На инсистирање водитељке да одговори није ли управо то апсурдно, јер ЕУ почиње преговоре о Стабилизацији и пдридруживању са Косовом, а да то исто Косово није признало пет држава ЕУ, те да ли ће званичници ЕУ тражити од Србије да призна Косово, Кацин је рекао: “Србија је свесна, зрела и одговорна”.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП