Босни прети нови рат?

bosna

Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала каже за „Вести“ да је ситуација у БиХ већ постала толико драматична да је довољна још само искра, па да се протести претворе у крвави грађански рат какав је ова земља видела почетком деведесетих година прошлог века.

Бојим се „украјинског сценарија“, а чињеница да је у Босни чак 20.000 тона разног оружја и муниције такорећи на изволте, што је и оцена Министарства одбране БиХ, лако може да доведе до новог рата – каже Галијашевић оцењујући погоршање безбедносне ситуације у већини градова Федерације БиХ где већ недељама трају протести.

Ову тезу подржава и политички аналитичар из Тузле Мехмедалија Нухић који тврди да има поуздане информације да су организатори протеста заправо већ почели да набављају оружје које би требало да употребе против грађана Републике Српске.

Поједини активисти неформалне организације Удар боравили у иностранству, где су им поједине обавештајне службе ставиле на располагање магацине наоружања. Протести су у потпуности стављени у функцију насилне унитаризације БиХ, а директни интереси бошњачких демонстрација повезани су искључиво са територијом Српске – тврди Нухић.

Галијашевић објашњава да више заиста нема дилеме да су социјално-економски протести претворени у политички инструмент челних партија у Федерацији: СДА и СДП којима је  суштински циљ интернационализација проблема.

– До сада су то били искључиво протести Бошњака, али је идеја да се у целу причу активно укључе и Хрвати и Срби. Основни циљ је да се у решавање проблема укључи Европска унија која ће заправо само долити уље на ватру – сматра Гардијашевић и додаје да је сва идеја да се покрене питање промене дејтонског Устава БиХ.

– Међутим, циљ је не само укидање појединих кантона или промена Устава, већ и укидање Српске. Плашим се да ће Европска унија, из најбољих намера, заправо учинити највише штете, а СДА ће произвести и рат, само да не би  сишла са власти.

Међутим, челници Српске, укључујући и двојицу некадашњих председника Српске, сматрају да су јако мале шансе да се протести пренесу и на овај ентитет БиХ.

Ситуација је заиста веома сложена и нико са сигурношћу не може да предвиди како ће се завршити, али ипак сматрам да ће Српска бити поштеђена, превасходно зато што сви релевантни политички чиниоци у земљи не желе да дозволе насиље – сматра високи функционер СДС и бивши председник РС Мирко Шаровић.

С овим мишљењем се слаже још један председник Српске, Младен Иванић.

– Чињеница је да су протести на почетку заиста имали тај социјални карактер, али да сада имају два смера. Први је обрачун унутар владајуће коалиције у Сарајеву, а други је стратешко опредељење Бошњака да се променом Устава, заправо укине Република Српска. Међутим, Срби то неће дозволити. А, када све ово прође, поставићемо питање на који начин је очување Српске допринело Додиково стално галамљење на међународну заједницу – истиче Иванић.

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић јуче је отворено позвао Турску да помогне у разрешењу кризе у Босни.

Очекујемо од пријатеља и браће у Турској да помажу јединство БиХ – казао је Изетбеговић и признао да је током жестоких нереда у више градова Федерације „био на телефонској линији с министром спољних послова Турске Ахметом Давутоглуом“.

Да је ситуација озбиљан показује и потез хрватских институција у Мостару које су организовале Штаб с циљем да се сачува мир и најавиле увођење ванредног стања уколико се нереди, у којима су запаљене хрватске зграде и заставе, понови.

Протест и у Београду

Око 300 демонстраната и „контрамитингаша“ окупило се у понедељак увече и у центру Београда. Група под називом „Подршка народу Тузле из Србије“ на друштвеној мрежи Фејсбук се нада би се „пламен захватити цео Балкан“.
Окупљени су држали транспаренте с натписима: „Стоп репресији“, „Падај сило и неправдо“, „Подршка народу БИХ – данас Тузла, сутра Београд“.
С друге стране, раздвојени полицијом, демонстрирало је неколико десетина националиста узвикујући псовке, али и пароле подршке генералу Ратку Младићу и Радовану Караџићу.

У загрљају са Орићем

Да протести у БиХ више немају искључиво социјалну позадину показао је на свом Фејсбук профилу Нихад Аличковић, један од представника протеста у Сарајеву. Он је ставио своју фотографију са Насером Орићем и са заставом Републике Босне и Херцеговине актуелне од 1992. до 1998. године.
– Ако треба запалити владу, запалићемо је. Једном смо је направили, опет ћемо – изјавио је Аличковић приликом протеста испред зграде кантоналне владе.

Страх од војне колоне

Фотографије војне колоне на граничном прелазу Градина код Козарске Дубице, између Хрватске и Босне и Херцеговине, изазвале су страх и забринутост међу грађанима Федерације који су помислили да је војска ангажована како би смирила ситуацију. Испоставило се да је то само „новинарска патка“, пошто је Гранична полиција БиХ разјаснила да је реч о контингенту војне опреме који чека царињење за извоз у Мађарску.

Центри моћи у иностранству

Политички аналитичар из Тузле Мехмедалија Нухић каже да је веома брзо постало јасно да демонстрације више немају за циљ да гладни и незапослени „траже посао и хлеб“, већ да треба да промовишу причу о потреби „босанског јединства“ и уставних промена.
„Иза свега што се догађа у ФБиХ стоје центри моћи изван БиХ, који одводе бошњачке политичаре на брифинге у иностранство, где им дају инструкције шта да раде. Постоји опасност да се демонстрације пренесу у Бањалуку, Бијељину, Добој, Требиње, а организатори ових догађаја одувек играли на карту српског нејединства.

Прети етничко-верски конфликт

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц упозорио је да би социјални протести у Босни могли да се претворе у етничко-верске конфликте.

Иако стање у Босни и Херцеговини није било на дневном реду прошлог састанка шефова дипломатија ЕУ Курц је ту тему покренуо овим упозорењем, тврди бечки дневник „Пресе“. Он је упутио и поруку политичарима од Сарајева до Бања Луке.
„Ово је позив за буђење, пре свега за политичке класе у Босни и Херцеговини. Они морају превазићи застој у земљи и подстаћи европски реформски процес“, казао је Курц.

Он је указао да је стрпљење ЕУ са Босном и Херцеговином пред крајем. Конкретно је затражио одлучну борбу против корупције, реформу правосуђа и промену Устава. С тим у вези је рекао да се ради пре свега о примени пресуде Европског суда за људска права, на коју се и даље чека.

ВЕСТИ