Дачић: Договорено да у Митровици буде један суд чија ће се надлежност простирати на седам општина

ivica-dacic-aleksandar-vucic-hasim-taci-ketrin-eston

Приближили смо ставове о правосуђу, рекао премијер Ивица Дачић после разговора у Бриселу. Радне групе ће наставити финализацију договора а он ће бити потврђен на нивоу премијера, каже Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је после састанка у Бриселу са ратним злочинцем Хашимом Тачијем да су приближени ставови о правосуђу и да ће радне групе наставити финализацију договора, а да ће он бити потврђен на нивоу премијера.

„Начелно је договорено да у Митровици буде један суд чија ће се месна надлежност простирати на седам општина, али ће састав одељења (суда) морати да буде у складу са етничком структуром друштва“, рекао је Дачић после састанка којем је присуствовао и вицепремијер Александар Вучић.

О Оливеру Ивановићу

Председник Владе Србије рекао је данас да је српска страна током разговора у затражила да ЕУ заложи свој ауторитет да би се сазнало зашто су ухапшени Срби на Косову, међу којима је и Оливер Ивановић.

„Затражили смо да ЕУ заложи свој ауторитет да бисмо знали о чему је реч, зашто је дошло до тих хапшења, а то значи да не желимо да утичемо на рад правосудних органа, али да нам се да разјашњење због чега је то урађено, имајући у виду да то може да дестабилизује политичку ситуацију на северу Косова“, рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је данас било речи и о техничким питањима организације на Косову за парламентарне изборе у Србији. „То ће све бити урађено у координацији са ОЕБС-ом“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, данас је поменута и ситуација у БИХ, али је додао да је Кетрин Ештон о томе већ раније причала и са шефовима дипломатија ЕУ и са министрима иностраних послова земаља кандидата за чланство у ЕУ.

У Бриселу је данас завршена 22. рунда дијалога Београда и Приштине, на којој су главне теме биле отворена питања у вези с применом Бриселског споразума, међу којима и правосуђе.

Ештонова: На следећем састанку се финализује договор о правосуђу

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон најавила је да ће премијер Србије Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи на следећем састанку финализовати договор о правосуђу.

„Разговарала сам данас у Бриселу с премијером Дачићем, злочинцем Тачијем и њиховим делегацијама, у оквиру дијалога ради нормализације односа између Београда и Приштине“, навела је Ештонова у саопштењу.

Она је додала да је вођена свеобухватна дискусија о свим кључним питањима везаним за правосуђе, на темељу Бриселског споразума.

„Сви релевантни елементи се сада разрађују и биће део пакета, који ће двојица премијера финализовати на следећем састанку“, рекла је Ештонова.

Тачи: Напредак по питању правосуђа

Ратни злочинац Хашим Тачи изјавио је да је у дијалогу с премијером Србије Ивицом Дачићем постигнут „суштински напредак ка споразуму о правосуђу“ и да ће идућих дана стручњаци довршити нека техничка питања.

Тачи је по завршетку данашње рунде преговора рекао да ће он и Дачић поново доћи у Брисел кроз неколико дана, да финализују споразум о томе.

Данашња рунда дијалога Београда и Приштине почела је заједничким сусретом Ивице Дачића и Хашима Тачија с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, а главна тема је била правосуђе.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да промена уобичајене шеме дијалога – да се Кетрин Ештон најпре састане одвојено, а потом одрже трилатерални састанак, нема никаквог значења за садржину и ток разговора.

Хашим Тачи је уочи почетка дијалога рекао да се јако нада споразуму о правосуђу и додао да је задовољан што су три општине на северу Косова формиране и изабрани градоначелници, изразивши наду да ће то ускоро бити случај и у општини Северна Митровица.

Данас наставак дијалога Београда и Приштине

Брисел – Дијалог Београда и Приштине почео састанцима Кетрин Ештон са премијером Србије Ивицом Дачићем и ратним злочинцем Хашимом Тачијем. Главна тема састанка је правосуђе. У српској делегацији и вицепремијер Александар Вучић.

Данашња рунда дијалога Београд-Приштина почела је најпре заједничким сусретом премијера Србије Ивице Дачића и ратним злочинцем Хашима Тачија с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, а главна тема је правосуђе, изјавила је Маја Коцијанчић, портпаролка високе представнице ЕУ.

Истакла је да промена уобичајене шеме дијалога – да се Кетрин Ештон најпре састане одвојено с премијерима, а потом заједно, нема никаквог значења за садржину и ток разговора.

Маја Коцијанчић је додала да очекује да Дачић и Тачи, заједно с Кетрин Ештон разговарају и о припремама формирања Заједнице српских општина на Косову.

Коцијанчић је навела да је „вероватно“ да ће Кетрин Ештон с Дачићем и Тачијем разговарати и о ситуацији у Босни и Херцеговини.

Делегацију Србије предводе премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић. Како је раније најавио Дачић, у Бриселу ће бити настављени разговори о правосуђу.

Како је раније најавио Дачић, у Бриселу ће бити настављени разговори о правосуђу.

„Ми смо изнели наше компромисне предлоге, не знам шта ми још можемо да урадимо. Очигледно да је Тачи у ово предизборно време проценио да му не одговара да прави политичке компромисе и питање је да ли ће уопште бити могуће доћи до компромиса“, рекао је Дачић у ранијој изјави за РТС.

На дневном реду биће и статут Заједнице српских општина и њено конституисање.

Дачић је у понедељак на седници Савета безбедности УН о Косову истакао да нема коначног решења без договора са Србијом и одлуке СБ УН.

Подсетивши на неопходност поштовања слова бриселског споразума и много већег поверења јер без тога не може постојати здрав основ за било какве договоре, Дачић је упозорио да Приштина није обавила припрему правног оквира за ефективно остваривање надлежности будуће ЗСО предвиђених бриселским споразумом и не показује политичку вољу за реализацију тог дела договора.

„Указао сам на све проблеме који постоје, безбедност, повратак избеглих и расељених лица, немогућност Срба да имају своја грађанска права“, навео је Дачић.

Он је додао да не може да дође до реконфигурације Еулекса без увида СБ у тако нешто.

Данашња рунда је друга од почетка године, а двадесет друга откако је дијалог почео.

Претходни круг разговора, 27. јануара, завршен је без договора о питању правосуђа.

Приштинска страна инсистирала је да се у надлежност Основног суда у Митровици, поред четири српске општине, укључе и три већински албанске општине јужно од Ибра, док је делегација Београда изнела да би се тиме реметила заступљеност по етничкој структури.

РТС-Танјуг-НСПМ