Србија даје „Косову“ међународни број, а „Косово“ Србији дозволу за оператера телефоније и ТВ

telefon1

ПРИШТИНА – Србија ће на територији Косова бити заступљена свим видовима телекомуникација, почев од фиксне и мобилне телефионије, до дигиталног ТВ преноса, пише данас приштински дневник „Трибуна“.

О томе су се договорили ткзв. косовска и влада Србије, наводи лист прецизирајући да ће одлука бити потписана сутра у оквиру документа План Деловања Телекома, у који је имао увид.

Од дана када Косово буде добило троцифрени телефонски код, његова ткзв. влада је обавезна да у року од 12 месеци омогући присуство телефонксог оператера Србије са сталном лиценцом за коју ће бити расписан тендер у складу са стандардима ЕУ, прецизира приштински дневник.

И пре него што Косово добије телефонски код, српски оператер мобилне телефоније ће на Косову имати привремену лиценцу која ће важити најмање до јануара 2015. године.

На основу споразума, на Косову ће функционисати и српски оператер фиксне телефоније, а лиценцу ће добити огранак једне српске компаније регистрована у сагласности са косовским правилима, наведено је у документу, пише лист.

Споразмум такође предвиђа и српске оператере за пренос телевизијских сигнала, укључујући и дигитални земаљски пренос, наводи „Трибуна“.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП