Организатори протеста у БиХ набављају оружје које би требало да употријебе против грађана Републике Српске?

mehmedalija-nuhic-2

Политички аналитичар из Тузле Мехмедалија Нухић каже да има поуздане информације да су организатори протеста у Федерацији БиХ почели да набаљају оружје које би требало да употријебе против грађана Републике Српске.

Нухић истиче да су поједини активисти неформалне организације „Удар“ боравили у иностранству, гдје су им поједине обавјештајне службе ставиле на располагање магацине наоружања.

Он је за „Прес Република Српска“ рекао да не постоји ни најмања сумња да је социјални бунт у ФБиХ максимално исполитизован и стављен у функцију насилне унитаризације БиХ.

„Директни интереси бошњачких демонстрација повезани су искључиво са територијом Српске. Оно што се жели постићи овим протестима и што је постало јасно већ првог дана јесте насилна промјена Устава БиХ“, рекао је Нухић.

Он је навео да је брзо постало јасно да то нису демонстрације у којима гладни и незапослени траже посао и хљеб, већ да треба да промовишу причу о потреби „босанског јединства“ и уставних промјена.

Нухић каже да иза свега што се догађа у ФБиХ стоје центри моћи изван БиХ, који одводе бошњачке политичаре на брифинге у иностранство, гдје им дају инструкције шта да раде.

Он сматра да постоји опасност да се демонстрације пренесу у Бањалуку, Бијељину, Добој, Требиње и да су организатори ових догађаја одувијек играли на карту српског нејединства.

РАСПУДИЋ: ПРОТЕСТИ ПОЛИТИЧКИ ИНСТРУМЕНТАЛИЗОВАНИ

Политички аналитичар Нино Распудић изјавио је Срни да су протести у Федерацији БиХ политички инструментализовани и да су, можда, само први дан били социјални бунт и револт.

Нагласивши да му се нису допале политичке поруке на скуповима демонстраната, Распудић је рекао да не види никакву везу између социјалног бунта и захтјева за укидањем кантона у Федерацији.

Распудић истиче да најлогичније изгледа да се оно што је кренуло као социјални бунт претворило у унутарбошњачки политички обрачун.

„Жалосно је што неки људи, који су дио власти већ три године, осуђују властодршце и подржавају протесте, попут Лијановића и ХСП-а“, каже Распудић.

Према његовом мишљењу, чини се да коалиција Радончић-Комшић настоји да покупи симпатије јавности која подржава протесте, док су СДА и СДП у почетку били прилично погубљени.

Он је додао да протести у ФБиХ нису добра порука ни иностраним партнерима и свакако ће утицати на инвеститоре који су имали намјеру да новац улажу на то подручје.

СРНА