Коха Диторе: Наоружане паравојне структуре и МУП Србије на северу КиМ

koha

Приштина – Такозвана Влада Косова је званично обавестила Европску унију о „елементима“ МУП-а Србије који наводно и даље делују на Косову, као и о паравојним формацијама концентрисаним на северном делу Косова, пише данас приштински дневник Коха диторе.

Дневник пише да је тај извештај пре три недеље предат Бриселу, али не и такозваној Скупштини Косова, у којој су оптужили ратног злочинца Хашима Тачија да крије информације од посланика.

Одговор ткзв. Кабинета премијера био је да посланици нису захтевали такву информацију.

Коха диторе пише да је ткзв. Влада Косова ове године детаљно информисала Брисел о степену спровођења споразума са Србијом у шта је укључила и податак да су наоружане илегалне структуре и даље присутне на северу Косова, где су Срби већина.

Извештај ткзв. владе на 31. страни који је потписала ткзв. заменица премијера Едита Тахири, послат је Европској унији још 16. јануара и у њему се износе детаљи о свим достигнућима о којима су се две стране договориле о политичком и техничком дијалогу.

У извештају је највећа пажња посвећена безбедносном аспекту. У извештају се наглашава да су од 5. јула канцеларије МУП-а Србије на Косову постепено затваране и да је Еулекс пратио то затварање. Ипак је додато да постоји забринутост да није прекинута исплата плата припадницима МУП-а, иако је предвиђено да се са тим почне 17. јуна, што је потом одложено за 31. децембар.

Бета