Бакир Изетбеговић: Очекујемо од пријатеља и браће у Турској да помажу јединство БиХ

Bakir Izetbegovic

САРАЈЕВО – Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић негира да је било ко из ЕУ на њега вршио притисак да прихвати решења која воде успостављању трећег, хрватског ентитета у БиХ.

Напротив, Изетбеговић каже да ће бранити јединство државе како би БиХ остала целовита.

Реагујући на поруку председника Републике Српске Милорада Додика који је, у недељу у Београду након састанка са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, рекао да ће када се међународна заједница замори ситуацијом у БиХ, бити битно само оно што функционише, а у овом тренутку то је РС, Изетбеговић је за агенцију Анадолија рекао да се “неће одавде изнети педаљ ове земље у којој су патриоти прошли такве патње“.

“Имамо 500 масовних јама, Сребреница, Томашица… Може понети оно што му, одлазећи из земље, буде на ђоновима. Толико може изнети. Знају то странци, знају то сви у овој земљи“, рекао је Изетбеговић у интервјуу за агенцију Анадолија, који преноси бањалучки портал „Независних новина“.

Изетбеговић је уверен да иза последњих догађаја у БиХ, пре свега, стоји оправдано незадовољство народа, али и да је накнадно „тај социјални бунт злоупотребљен“.

У свему томе најчудније му је, каже, понашање министра безбедности Фахрудина Радончића за кога је рекао да је „богаташ који прича против богаташа“. Спочитао је Радончићу да „потпирује сукобе“.

Према речима Изетбеговића, Радончић говори да демонстранти имају право, да полиција не треба да користи силу.

“Дакле, он је човек који је имао неке везе с криминалцима, а у исто време прича против криминалаца!“, сматра Изетбеговић и додаје да не може да се докучи шта је он – “председник је странке чији чланови потпирују ове демонстрације, власник је ‘Дневног аваза’, један богаташ који има торњеве…“.

Сматра да је Радочић био дужан да координира рад полицијских тела.

„Ово стање је било као да је неко испустио полуге. Једна ћутња, пасивност полиције. Осећали су се пасивизирано, дестимулисано, обесхрабрено људи у полицији… Јер, она нема главу или та глава даје импулсе који су контрадикторни и негативни“, каже Изетбеговић.

За време сукоба био је, каже, на вези са министром спољних послова Туриске Ахметом Давутоглуом.

„Ми очекујемо од пријатеља и браће у Турској да помажу јединству БиХ“, рекао је Изетбеговић додавши да је Турска јака и да, како је рекао, има добре везе и у Загребу и у Београду.

РТВ