Како су се у Кијеву направили да нису чули скандалозне речи Викторије Нуланд

nuland kiev

(Павел Дуљман, Росијскаја газета, Москва, 10. 2. 2014)

Украјинска власт и локални медији практично нису ни реаговали (практически не отреагировали) на снимак разговора помоћника државног секретара САД Викторије Нуланд (запись разговора между помощником госсекретаря США Викторией Нуланд) са америчким амбасадором [у Украјини] Џефријем Пајетом, који је објављен на Интернету. У њему су, између осталог, амерички дипломати расправљали ко од лидера украјинске опозиције треба да стане на чело нове владе, или да у њу уђе.

Потпуно очекивано, то је прећутао председник Украјине Виктор Јанукович, који је пред објављивање снимка имао званичан састанак са Викторијом Нуланд. Током њега, украјински председник је, по ко зна који пут, тврдио своју приврженост мирном решавању конфликта и обећао прекоокеанској гошћи да ће убрзати ослобађање ухапшених „активиста“. Поред тога, нема ни било каквих коментара украјинског Министарства спољних послова поводом чињенице која је тим снимком забележена: да амерички дипломати „раде“ на новом саставу владе Украјине.

Ни главне личности компромитујућег снимка – Јацењук, Кличко и Тјагнибок – нису говорили о њему. Уместо тога, опозициони медији су показали бравурозни извештај о сусрету Нуландове и те тројке, са све заједничком свечаном фотографијом. Једино је странка „Удар“ – њен посланик Валентин Наливајченко, бивши шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) из Јушченковог времена а данас Кличков саветник за безбедност – затражио да СБУ објасни како је уопште могла да нешто такво допусти. Треба казати и да је СБУ прошле године почела са провером самог Наливајченка под сумњом да је преносио државне тајне сарадницима ЦИА.

СБУ је свом бившем шефу одговорила: „СБУ демантује претпоставке око било каквог учешћа украјинске специјалне службе у објављивању тог материјала. Не врши се истрага око околности његове појаве на Интернету.“ То је изјавила руководилац представништва за штампу СБУ Лада Сафонова. То је остао као једини званични коментар поводом оног скандалозног снимка.

Што се тиче већине украјинских медија, они су тај садржај приказивали чисто као информацију, а знатно више од унутрашњополитичког контекста тог разговорима је пажњу привукла вербална неуздржаност госпође Нуланд према европским партнерима. Уосталом, коментатори јесу постављали питање „коме то [објављивање] одговара“, али у објективним електронским медијима није било општег антируског предубеђења и става.

Вадим Колесниченко, посланик Партије региона, казао је Росијској газети: „Једноставно речено, ни Нуланд, ни Пајет нису казали ништа ново за Украјину. То је био, како за присталице `Евромајдана`, а још и више за његове противнике, акт мешања САД у унутрашње послове Украјине (США во внутренние дела Украины), као што ни ангажованост опозиционих лидера [у томе] нису могли постати нека сензација. И без тих снимака – једноставно посматрајући календар – упада у очи да се после сваке посете Нуландове `Евромајдан` заоштрава. Пре ће бити да би ти снимци требало да буду материјал за размишљање Јацењуку, Кличко и Тјагнибоку о истинском односу [америчких] надзорника ‘еврореволуције’ према њима [лично] и њиховој будућности. Ја, на пример, не могу да замислим о каквом премијеровом ауторитету би се могло говорити било на истоку, или на југу Украјине, ако нам његову кандидатуру наметну из Вашингтона. Уосталом – Мајдан вам је такво место на коме људима отказује логика и изврћу им се појмови“.

Са руског посрбио: Василије Клефтакис

Росијскаја газета / Стање Ствари

Текст је посрбљен уз дозволу и у сарадњи са српском редакцијом Росијске газете (портал Руска реч).