Зукорлић: Ислам није против геј популације и зато је коалиција са ЛДП-ом добра

zukorlic 1

НОВИ ПАЗАР – Много коментара на друштвеним мрежама у Санџаку, па и увредљивих, изазвало је потписивање коалиције између Либерално демократске партије Чедомира Јовановића и Бошњачке демократске заједнице Санџака (БДЗС) чији је оснивач муфтија санџачки Муамер Зукорлић.

Део Бошњака критикује Зукорлића што је направио ову коалицију највише зато што Јовановић и његова странка имају врло либералне ставове према ЛГБТ популацији, који су у потпуној супротности са тврдим и традиционалним ставовима које по овом питању има већина муслимана Бошњака и Исламска заједница. Многи замерају муфтији и БДЗ да су на овај начин индиректно подржали геј популацију и да су издали традиционалне вредности Бошњака и ислама.

– Коалиција са ЛДП је добра, јер у коалиционом споразуму нема ничега спорног са аспекта вере, нације и морала. Бошњачка демократска заједница нашла је савезника за остваривање циљева за које се боримо, а то су: јединствена исламска заједница, враћање вакуфске имовине и слободне веронауке, нормалан рад Бошњачког националног већа и Интернационалног универзитета у Новом Пазару. Разлога за бригу нема ни због либералне идеологије ЛДП према ЛГБТ популацији, нити је било икаквих уступака по овом питању – изјавио је Зукорлић гостујући на локалној телевизији „Санџак“.

Ово питање су разни форуми и портали покушавали да ставе у први план. Зукорлић тврди да БДЗ кроз коалициони споразум са ЛДП није направила ниједан идеолошки, методолошки или методички уступак на ову тему.

– У споразуму не постоји ниједно слово којим би БДЗ, као организација која баштини верске и традиционалне вредности ислама и Бошњака, одустала од својих принципа. Она има своје јасне ставове у духу ислама и у духу бошњачких гледишта културе и традиције – рекао је Зукорлић нагласивши да критике лансирају политички конкуренти који су на разне начине одавно подржали или подржавају ЛГБТ популацију.

ПОСЛАНИЧКА ЛИСТА

АКО листа ЛДП и БДЗС на којој је још и Жарко Кораћ пређе цензус, двојица Бошњака, високих функционера БДЗ: Сеад Шаћировић и Самир Тандир, који су седми, односно тринаести на листи, сигурно ће постати посланици, а ако освоји који проценат више, у посланичке клупе сешће и Амела Зоранић која је на 18. месту.

М. НИЋИФОРОВИЋ / Новости

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП