Амерички конгресмени за ЦГ у НАТО, такозвано Косово у Партнерству за мир

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

ПОДГОРИЦА – Група од 40 америчких конгресмена упутила је писмо државном секретару САД Џону Керију са захтевом да учини све да Црна Гора добије позив за чланство у НАТО на наредном самиту у Велсу а да такозвано Косово уђе у Партнерство за мир.

Како је вечерас објавила Телевизија Црне Горе, група америчких конгресмена затражила је од Керија да подржи пуноправно чланство Црне Горе у НАТО а „Глас Америке“ преноси да се у писму тражи и придружење такозваног Косова програму „Партнерство за мир.“

Од Керија се, како се наводи, захтева да питање проширења остане кључни приоритет Вашингтона на септембарском самиту НАТО-а у Велсу.
„Посебно од вас тражимо да подржите пуноправно чланство за Црну Гору и Македонију на овогодишњем самиту,“ навели су конгресмени који од Керија траже и да учни све да се такозвано Косово придружи програму „Партнерство за мир“.

Чланови Конгреса истовремено упозоравају да би изостанак подршке напорима држава које су истакле жељу да се придуже НАТО-у, могло да их обесхрабри да наставе да спроводе реформе и ослаби њихово партнерство са евроатланским институцијама, преноси „Глас Америке“.

„Ово је кључни моменат за САД и савезнике, у коме је неопходно предузети акцију којом би се осигурала релевантност и одрживост НАТО-а. У сусрет Самиту (у Велсу) спремни смо да заједно промивишемо приступање Црне Горе и Македоније
Алијанси, убрзамо процес придружења БиХ и Грузије,“ додају конгресмени према којима такозвано Косово треба да има „јасну евроатланску перспективу“.

Писмо је потписало 40 чланова Конгреса, међу којима и велики број утицајних представника у конгресним одборима за одбрану и међународне односе, као и чланови више конгресних кокуса.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП