У Београду протестовало неколико десетина присталица и противника демонстрација у БиХ

skup-podrske-protestima-u-bih-1

Београд – Обрачун и надвикивање оних који подржавају протесте у БиХ и њихових противника, обележили су данашњи скуп подршке грађанским протестима у Босни и Херцеговини. Окупљање је почело у центру Београда код бившег ресторана „Руски цар“.

„Стоп репресији“, „Једна љубав за радничку БиХ“, „Подршка народу БиХ“, „Доле капитализам и приватизација“, „Данас Тузла, сутра Београд“, „Капитализам је у кризи, полицијска репресија га неће спасити“, „Националисти у служби крупног капитала, поздрав за антифашисте Тузле, „Храбра Босно, уз тебе смо“… неке су од парола на скупу.

С друге стране, раздвојени полицијом окупило се двадесетак противника који су узвикивали „Живео Ратко Младић“. Осим размене псовки и увреда, инцидената није било.

Учесници скупа подршке су у неколико наврата интервенисали удаљавајући оне који су добацивали неадекватне пароле. Доста је и оних који се не слажу с протестом те се непристојним речником обраћају учесницима скупа.

Са скупа је поручено да су проблеми исти у свим државама на Балкану и да је зато крајње време да се сви уједине против заједничких непријатеља. У прогласу који је прочитан истакнуто је да су се представници власти у свим државама због страха ујединили у оцрњавању народне побуне, јер је заједничка борба грађана „њихова ноћна мора“.

Како је објашњено, протест се одржава јер се и у Србији препознаје социјална борба народа БиХ као властита, а проблеме који су је изазвали као проблеми присутни у свим друштвима захваћеним пљачком и разарањима, „који се једним именом називају европске интеграције или транзиција“.

– Крајње је време да се ујединимо у заједничку борбу против заједничких непријатеља и за решавање заједничких проблема. Доле Европска унија и њени тајкунски режими.

Доле капитализам, приватизација и газде. Живела борба народа Балкана – поручили су учесници протеста.

Иако је на скупу свега неколико десетина демонстраната, прате их бројне новинарске екипе и јако полицијско обезбеђење.

Међу грађанима је било много незадовољних.

– Хоћу плату коју сам зарадио, маму вам ј…. – био је гласан један од учесника скупа.

Александар Мирков (35), графички дизајнер и електричар из Београд на скуп је дошао јер већ 17 година ради без дана радног стажа, а врло често и без плате.

– У медијима нема радничких права. Дошао сам да изразим протест, мада бојим се да овај скуп не може да учини ништа јер је кордон полиције окренут од нас ка споља, као да друге бране од нас. Дошли смо у стање апсурда – каже револтирани Мирков.

Маја Крек, социолог из Београда дошла је на скуп да би пружила подршку радничком бунту у БиХ. Она није била изненађена групом која је покушавала да испровоцира скуп јер су им је и на Фејсбук групи упућиване бројне претње.

Протест организују грађани који су се окупили на групи на Фејсбуку под називом “Подршка народу Тузле из Србије”.

У писаном саопштењу достављеном медијима, наводи се да протести у БиХ на драматичан начин постављају питања која се ућуткавају годинама.

“Њихова спонтаност, оријентација на социјалне и економске проблеме и, истовремено, јасна тежња да се дистанцирају од националних и верских сукоба, као и од свих постојећих политичких партија пружају по први пут простор младим и углавном незапосленим људима да узму активно учешће у политичком животу,” стоји у саопштењу.

Додаје се да је Тузла подигла свој глас и започела борбу за социјална права и превазилажење подела.

“Најбоља солидарност коју можемо да пружимо јесте да се и сами организујемо и коначно на дневни ред поставимо питања дводеценијске пљачке народног богатства путем ратова и приватизација”, наводи се у саопштењу.

Наташа Кандић: Сиромаштво опасно за цео Балкан

На скупу је била и директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић која је агенцији Бета казала да је „подршка народу Босне и Херцеговине, подршка борби против сиромаштва. Сиромаштво је опасност за цео Балкан“.

(И. Крањчевић – Блиц)

Јако полицијско обезбеђење у Београду уочи скупа подршке протестима у БиХ

Београд – Јаке полицијске снаге распоређене су по центру Београда, уочи скупа подршке грађански протестима у Босни и Херцеговини.

Протест организују грађани који су се окупили на групи на Фејсбуку под називом “Подршка народу Тузле из Србије”.

У писаном саопштењу достављеном медијима, наводи се да протести у БиХ на драматичан начин постављају питања која се ућуткавају годинама.

“Њихова спонтаност, оријентација на социјалне и економске проблеме и, истовремено, јасна тежња да се дистанцирају од националних и верских сукоба, као и од свих постојећих политичких партија пружају по први пут простор младим и углавном незапосленим људима да узму активно учешће у политичком животу,” стоји у саопштењу. Додаје се да је Тузла подигла свој глас и започела борбу за социјална права и превазилажење подела.

“Најбоља солидарност коју можемо да пружимо јесте да се и сами организујемо и коначно на дневни ред поставимо питања дводеценијске пљачке народног богатства путем ратова и приватизација”, наводи се у саопштењу.

Блиц