Најаве руске инвазије Крима „хистерија трудне гимназијалке“

ukrajina-rusija-cir

Изјаве лидера „Свободе“[1] Ољега Тјагнибока (Олега Тягнибока) да постоји претња од стране Русије да понови „грузијски сценарио“ на Криму јесте „хистерија трудне гимназијалке“, како је дописнику ИА Регнум 7. фебруара изјавио народни посланик Партије региона[2] Николај Левченко (Партии регионов Николай Левченко).

Како сматра Левченко, Ољег Тјагнибок надувава ту хистерију да би накупио политичке поене у западним регионима Украјине, који су прилично осетљиви на изјаве о руском угрожавању.

„Да подсетим, уласку руских трупа у Грузију претходила је грузијска оружана агресија на Осетију. Русија је употребила војне јединице и тенкове за маневар против Грузије. То се зове операција приморавања на мир. Грузијце су приморали да прекину војне акције. Данас, на срећу, нема никаквих војних дејстава. Ни Украјина, ни Крим се не спремају да било ког нападну. Нема никаквог повода за улазак [руске] војске. Сва та питања су регулисана миром. Постоји систем уздржавања и противтежа. Тјагнибок то све одлично схвата, али надувава хистерију да би појачао протестна расположења у Западној Украјини и да врши притисак на власт, користећи јавно мњење, које је, нажалост, још увек пријемчиво за такву хистерију. Тјагнибок осећа своју недовољну политичку снагу и покушава на тај начин да повећа свој утицај у Западној Украјини.“

С друге стране, народни посланик Украјине из партије „Баткившчина“[3], Андреј Павловскиј (Андрей Павловский), дописнику ИА Регнум је изјавио следеће: „Наша власт је толико слаба, да би био довољан и само један батаљон руских маринаца да у току од пола сата под своју контролу преузме цео Крим.“ Али, како он сматра, без обзира на потенцијалну лакоћу заузимања, Крим данас не занима Русију. „То чак није ни претња инвазије. Руске оружане снаге су већ присутне на Криму – то је руска ратна морнарица. Али, за Русију је комплетно увођење њене војске на Крим потенцијално оптерећено међународним компликацијама. Крим Русији сада није потребан. Па, чак ни Руси не долазе на Крим на одморе – него дају предност Турској, Египту, Бугарској. Русији је Крим занимљив једино као војна база у Севастопољу. Други Крим њу не занима.“

krim-mapa

Мапа Крима

Да подсетимо, 6. фебруара је у Врховној ради [Парламенту] Украјине (Верховной раде Украины), лидер Свободе Ољег Тјагнибок изјавио да се сада појавило акутно питање о војној претњи Украјини од стране Русије. По његовим речима, Русија може да убаци своје јединице на Крим у циљу остварења тзв. грузијског сценарија, аналогно са ратом из 2008. Тјагнибок је рекао: „Кремљ и пета колона су се активирали. Не искључујемо да све може ићи по грузијском сценарију. Крим би, реално, могао[4] да од Руске Федерације затражи заштиту, и Кремљ – као што је то било и у грузијском случају – може изјавити да креће у заштиту својих сународника. То – још и тим пре што је у своје време на Криму додељено много руских пасоша.“

Руководство Врховног совјета Аутономне републике Крим је 4. фебруара дало иницијативу за измене Устава аутономије и наложило је да са „разради“ питање о могућем апелу Русији за помоћ, како би Руска Федерација наступила као гарант непроменљивости кримског аутономног статуса. Кримски народни посланик Сергеј Цеков (Сергей Цеков) је овако представио идеју обраћања Руској Федерацији за помоћ и заштиту; „Једноставно смо обавезни да се обратимо Руској Федерацији, с обзиром на то да је Крим руска аутономија, етнички руска, руска по култури и језику… Наш заштитник може бити једино Руска Федерација“, изјавио је Цеков. Али, 6. фебруара, званични представник министарства спољних послова Русије Александр Лукашевич (Александр Лукашевич) је подвукао да се руска страна није мешала и не меша се у догађаје који се одигравају у Украјини.

Са руског посрбио: Василије Клефтакис

Стање Ствари


[1] Прим. ВК: Опозициона, антируска странка Украјине.

[2] Прим. ВК: Партија председника Јануковича, за коју се сматра да је проруска – али време ће показати да ли јесте стварно, или је само пројануковичевска.

[3] Прим. ВК: Још једна опозициона, антируска странка Украјине.

[4] Прим. ВК: У данашњој Украјини Крим има статус аутономне републике, а његово становништво се састоји од 70% етничких Руса. Хрушчов је 1954. једноставно одсекао Крим из састава Руске Федерације и поклонио га Украјини, упркос свакој нормалној људској логици (историја, становништво, привреда). Али – под бољшевицима нормална људска логика, наравно, није могла да постоји.