Изетбеговић оптужио Српску за насиље на босанским улицама

Bakir Izetbegovic

Социјалдемократска партија и Странка демократске акције траже хитно расписивање ванредних избора, а заменик председника СДА Бакир Изетбеговић не искључује могућност да су протести инсинуирани ван Федерације да би се на другој страни решила важнија питања

Социјалдемократска партија Златка Лагумџије и Странка демократске акције Сулејмана Тихића затражиле су хитно расписивање ванредних избора како би се спречило насиље и омогућило функционисање демократских институција у БиХ.

Ови захтеви су дошли након вишедневних рушаличких протеста у више градова Федерације БиХ. Иначе, редовни парламентарни избори у БиХ би требало да буду одржани октобра ове године.

Уколико на ванредне изборе не пристану други политички субјекти у БиХ, из СДП-а траже да изборе распише високи представник Валентин Инцко, јер за то има мандат.

СДП је, како су јавили медији у БиХ, на данас одржаваној седници проширеног руководства странке, закључио да је расписивање ванредних избора једини начин за заустављање насиља и обезбеђивање имовине грађана.

– Потребно је хитно одржати ванредне изборе и сачувати функционисање демократских институција БиХ и одмах у парламентарну процедуру упутити измене закона који ће то омогућити – саопштено је из ове странке.

Како наводе из СДП-а, потребно је и одмах усвојити сет антикорупционих закона и почети са њиховом применом.

– Позивамо владе, синдикате и правосудне институције на свим нивоима да заједно, за почетак, дефинишу најмање 20 приоритетних случајева приватизацијске пљачке коју је потребно одмах процесуирати – инаводе из СДП-а БиХ.

Како преноси Анадолија, члан Председништва Босне и Херцеговине и заменик председника Странке демократске акције Бакир Изетберговић поручио је да су “у оваквој ситуацији ванредни избори једина опција”. Он сматра да је требало да се они догоде још пре годину дана.

Изетбеговић је рекао и да се “лично, уопште, не осећа одговорним за последње догађаје у Федерацији БиХ”. Говорећи о будућности БиХ, он је рекао да је држава “прејака”.

– Прејаке су те кохезионе и патриотске снаге да би пропала – рекао је Изетбеговић, напоменувши да, ако пропадне систем, нови ће бити креиран након наредних избора. Позвао је политичаре да не скупљају јефтине поене, већ да заједно раде и направе добитак за земљу.

Није искључио могућност, међутим, да су ови протести инсинуирани ван Федерације да би се, како каже, политичари задеверали тиме док се на другој страни решавају важнија питања, могуће чак и питање ентитета.

Изетбеговић је поновио да би одговорност за најновија дешавања требало да преузме лидер СББ-а и министар безбедности Фахрудин Радончић.

Телеграф.рс / Танјуг