Сарајево штити Насера Орића!

Milorad-Dodik02

БАЊА ЛУКА – Насер Орић је према пресуди Хашког трибунала ослобођен командне одговорности, али не и одговорности за злочин који је лично починио. Пресуда у Хагу чак упућује на његову могућу одговорност у том случају.

Ово је у недељу изјавио председник Српске Милорад Додик након састанка са представницима РС у институцијама БиХ, председником Народне скупштине Игором Радојичићем и премијерком Жељком Цвијановић на којем је било речи о случају „Орић“.

Додик је нагласио да су сви учесници изразили незадовољство радом институција БиХ за провођење закона, који се тичу ратних злочина над Србима.

– Чињеница да Тужилаштво БиХ годинама опструише истраге злочина над Србима говори да је реч о перманентном изношењу политичког става да треба створити слику о кривици само једног народа, а за то се може навести неколико примера, од случаја „Дудаковић“ до последњег случаја „Орића“ – казао је Додик.

Учесници састанка осудили су и подршку бошњачких политичких лидера осумњиченима за ратне злочине над Србима.

– Сматрамо да је то акт противан помирењу, против правде, урушава принцип да злочинци морају да одговарају и урушава потпуно поверење у институције БиХ – закључио је Додик.

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић поручио је да је недопустива селективна примена закона у БиХ.

– Суд и Тужилаштво БиХ су одговорни за непроцесуирање бројних предмета ратних злочина над Србима у протеклом рату. Одбијањем да БиХ изручи Орића Србији, правосудне институције БиХ су отворено стале у одбрану човека осумњиченог за ратне злочине – истакао је Дукић.

Он је нагласио да постоје бројни докази и изјаве сведока који потврђују Орићеве злочине, те да су институције БиХ срамно и неморално стале у одбрану овог човека.

– То је болна увреда за породице 3.300 убијених Срба у Подрињу којима су Орићеви војници затрли и попалили села – рекао је Дукић.

БиХ још није изручила Србији Насера Орића којег Тужилаштво за ратне злочине терети за злочине над Србима у Подрињу у протеклом рату. Српски тужиоци наводно имају сведока, Насеровог саборца, који тврди да је Орић лично убио бројне Србе.

СЛУЧАЈ ГЕНЕРАЛА МИЛОВАНОВИЋА

Председник РС Милорад Додик рекао је да Српска нема никакве користи од институција БиХ, које су бесмислене и имају дупле аршине, о чему, између осталог, сведочи и случај у вези са генералом Војске РС Манојлом Миловановићем.

– Индикативно је то да је генерал Миловановић прошао многе истраге у прошлости и да ни у једној није био ни осумњичен за било каква дела ратног злочина и кривична дела из рата – рекао је Додик.

Додао је да се случај у вези са Миловановићем појавио у тренуцима када је видљиво да прича о Насеру Орићу и другима заостаје, иако је 2006. године процесуиран од Тужилаштва у Бијељини. Он је поновио да Српска, нажалост, нема никакве користи од институција БиХ и да би било корисније да се постигне договор о мирном разлазу.

СРПСКЕ ЖРТВЕ ПРЕДСЕДНИК Организације породица погинулих и несталих у РС Недељко Митровић тврди да српске жртве не занимају Суд и Тужилаштво БиХ. Он је критиковао и Међународну комисију за нестале у БиХ због незаинтересованости за потрагу и идентификацију тела убијених Срба у протеклом рату.

М. ФИЛИПОВИЋ / НОВОСТИ