Турци ваде органе рањеним Сиријцима

sirij_ranjenik

У „ЖУТЕ КУЋЕ” СУ ПРЕТВОРЕНЕ ОДРЕЂЕНЕ БОЛНИЦЕ У ГРАДОВИМА АНТАКИЈА И ИСКАНДЕРУН
„Упркос томе што је у болницу стигао са повредама главе, на видео снимку објављеном након његове смрти види се да је операција 19-годишњем Ахмаду Абдулкариму Мухамеду обављена у пределу стомака, што указује на могућу крађу његових виталних органа, укључујући бубреге, јетру…”, објавио је либански лист „Ал сафир”

ТУРСКЕ болнице тргују органима извађеним из повређених младих Сиријаца, пише либански дневник „Ал сафир„.

Лист наводи примјер 19-годишњег Сиријца Ахмада Абдулкарима Мухамеда, који је једна од жртава трговине органима. Либански дневник пише да је младић рањен у Сирији у јануара и да је пребачен у болницу у Антакији на југу Турске, где је преминуо након неколико дана.

„Упркос томе што је у болницу стигао са повредама главе, на видео снимку објављеном након његове смрти види се да је операција обављена у пределу стомака, што указује на могућу крађу његових виталних органа, укључујући бубреге, јетру…”, пише „Ал сафир”.

Лист подсећа и на раније извештаје разних медија о томе да су турске власти умешане у трговину људским органима рањених Сиријаца, који су стизали на лечење у болнице у Турској.

Дневник „Ал дијар” писао је у мају прошле године да су турске власти пребацивале младе и рањене Сиријце у одређене болнице у градовима Антакија и Искендерун, где су их, након узимања органа, остављали да умру.

Преминули су касније слати у регион на сиријској граници ради сахране. Турски званичници нису коментарисали извештаје.

Либански дневник подсећа и на случај турског хирурга Јусуфа Ерчина Сонмеза, познатог и по надимку „доктор Франкенштајн”, оптуженог за нелегално уклањање органа из пацијената на Косову ради продаје. Сонмез је оптужен да је органе вадио из заробљених српских војника током сукоба на Косову.

Срна