Формирање „косовске војске“ до 2024. године

pristinasmotra

Приштина – Приштински „Зери“ данас пише да Приштина планира финализацију косовске „војске“ за 10 година, а да је кабинет злочинца Хашима Тачија непрестано принуђен да чини компромисе на сугестију „међународних пријатеља“, углавном америчких, када је реч о имену и улози тих снага.

Позивајући се на документ Савета за сектор безбедности који функционише у оквиру Тачијевог кабинета, „Зери“ пише да ће формирање косовске војске очекује до 2024, али да звања, односи те војске са НАТО и присуство Кфора остају „дискутабилни“.

По овом документу план је да актуелно министарство за безбедносне снаге буде трансформисано у министарство одбране, а косовске безбедносне снаге у  националну гарду која ће бити компонента нових снага Косова.

Првобитна намера Приштине је била да те снаге назову „Војска Косова“, али су међународни „пријатељи“ сугерисали назив „одбрамбене снаге“, или „оружане снаге“ наводи „Зери“, напомињући да је термин „војска“ очигледно за њих био „проблематичан.“

Према поменутом документу из Тачијевог кабинета, прва фаза развоја ових снага обухватила би период од 2014. до 2016. године када се предвиђа промена косовског устава Косова и закона који се везују са сектором безбедности.

Друга фаза обухвата период 2017 – 2019 где се предвиђа нова опрема за нову мисију.

Финализација ових снага предвидјена је за трећу фазу (2020 – 2024 год) када се буде оконцала регрутација персонала, опреме и особља за обуку, наводи лист. Годишњи буџет би те 2024 био 65 милиона евра.

Бета