Кустурица: Тражити поништење процеса Принципу (ВИДЕО)

kusturica i princip

БЕОГРАД – Министар просвете Томислав Јовановић и директор Андрићевог института у Вишеграду Емир Кустурица потписали су данас Уговор о сарадњи, на основу ког је тој институцији уплаћено 170.000 евра за научне и истраживачке пројекте, а како је речено на скупу, Институт располаже и подацима на основу којих ће бити тражено поништење процеса Гаврилу Принципу.

„Угарска никада није ратификовала анексију Босне, према томе ни процес велеиздаје није био законит“, рекао је Кустурица и навео да су у Институту још раније дошли до податка да је Немачка планирала рат много пре него што је у Сарајеву извршен атентат на Франца Фердинанда.

То је, према редитељевим речима, историјски значајан податак. Он је међутим навео да још не знају код ког суда ће тражити поништење.
„Суд је био нелегалан и водио је процес који није био легалан“, рекао је Кустурица у Министарству просвете.

Уговор о сарадњи подразумева финансирање научних и истраживачких пројеката.

Институт, како је наведено, ради три месеца и има одсеке за књижевност и историју, а Србија је данашњом уплатом испунила свој део обавеза насталих заједничким оснивањем Института од Владе Републике Српске и Србије, пре две годие.

Ово је, како је речено, први међудржавни уговор из области обазовања, први пројекат, који, како је Кустурица рекао, нема мегаломанске димензије.

Новац је подршка истраживачима и озбиљним пројектима, међу којима је и пројекат облежавања Видовданског устанка, 100 година атентата на Франца Фердинанда, 28. јуна у Андрићграду, а постоји могућност да се део програма одвија и у Београду.

Како је речено, у плану је и пројекат „Засадити милион хектара“, а министар је Јовановић је још раније имао идеју да се код Прокупља направи Шљивенград.
„Ја сам схватио да све српске границе треба да буду у воћкама“, рекао је Кустурица и навео да је овај пројекат ипак сувише утопијски да би би био брзо и лако реализован.

Истраживачи Института су из иностранства, Србије и Републике Српске. Председник Управног одбора Института је (књижевник) Матија Бећковић, чланови Мирослав Перишић (директор Архива Србије), Новак Ђоковић (тенисер) и о још два члана се тек одлучује.
Република Српска је уплатила трећину од уговорених 170.000 евра, а министар Јовановић је након потписивања уговора указао да Институт постаје део образовања Србије.

„Моја настојања су да нашим најмлађим представимо позитивне примере. Нема позитивнијег ни угледнијег примера од проф. Емира Кустурице“, рекао је Јовановић, указујући на жељу за проширивањем сарадње на добробит народа.

Танјуг