Изгорела зграда Владе у Тузли, гори у Сарајеву и Зеници (ВИДЕО)

?????????????????????

ТУЗЛА, САРАЈЕВО – Широм Федерације Босне и Херцеговине грађани данас протестују, а најдраматичније је у Тузли, Сарајеву и Зеници где су запалили зграде кантоналних влада. Протест у ФБиХ подржали и грађани Бањалуке.Пале и прве оставке.

17.18 – У Тузли је полиција саопштила демонстрантима да је премијер Владе Тузланског кантона Сеад Чаушевић поднео оставку, па демонстранти прилазе полицајцима уз узвике – „цареви, цареви“.

17.03 – Најжешћи протести и сукоби грађана и полиције тренутно су испред зграде Председништва БиХ у Сарајеву, из које полиција евакуише запослене, док сто метара даље грађани нормално шетају и седе у кафићима, извештавају локални медији.
Према непотврђеним информацијама запаљена је и зграда општине Центар, изгорела је и полицијска кућица испред Председништва. У ургентном центру опште болнице у Сарајеву примљено је 50 повређених, међу њима и три тешко повређена специјалца, преноси Ал џазира.

17.01- Због хаотичног стања и ситуације која је измакла контроли на протестима незадовољних грађана широм Федерације Босне и Херцеговине, новинарима је отежан рад и изложени су непосредној опасности. Екипе које изврштавају са терена, посебно оне који се налазе у епицентру збивања, изложени су и каменицама и сузавцу, преноси агенција Фена.

17.00 – Европска комисија апеловала је данас на све учеснике демонстрација у Босни и Херцеговини да избегавају насиље и да се укључе у дијалог како би решили проблеме. „Грађани имају право да изразе незадовољство кроз ненасилно окупљање. Жалимо због великог броја повређених и апелујемо на све да избегавају насилне акте и да се укључе у дијалог како би решили проблеме“, рекао је за Тањуг Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа.

16.45 – Премијер Владе Тузланског кантона Сеад Чаушевић поднео је оставку, а претходно су демонстранти у том граду, после паљења Владе, провалили у зграду општине и полупали прозоре . Они су избацили све ствари из зграде- столице, столове, компјутере…. Део демонстраната је пред зградом Тужилаштва и Суда Кантона, а кордон специјалаца чува улаз у затвор и зграду МУП-а. Демонстранти су јутрос најавили да се неће повући док премијер не поднесе оставку.

16.30 – Социјални бунт у Босни и Херцеговини већ се годинама осећа у ваздуху, било је само питање времена када ће ескалирати, изјавио је данас председник Федерације БиХ Живко Будимир у првој реакцији на протесте незадовољних грађана који су започели још пре два дана у Тузли, а данас кулминирали нередима и паљењем зграда институција БиХ.
О оправданом незадовољству грађана које ће резултирати бунтом федерални председник каже да говори јавно од почетка свог мандата, напомињући да одређене политичке групе и њихови званичници занемарују интересе становника БиХ који су им „дали свој глас и поставили их на положај да одлучују“.

Пожар у згради кантоналне владе у Тузли, коју су демонстранти раније запалили, гаси пет ватрогасних возила. Зграда Владе је сва у диму и ватри, а демонстранти помажу ватрогасцима да угасе пожар, али гашење додатно отежава ветар.

У Универзитетски клинички центар Тузла до сада је примљено осам повређених особа, казала је портпаролка Амра Одобашић и додала да нико није задобио теже повреде које захтевају болничко лечење.

Социјални немири грађана незадовољних ниским стандардом и политичким елитама у Тузли су почели пре три дана. Протести су одржани и у другим градовима, где је такође било сукоба са полицијом, а ситуација је кулминирала и у Сарајеву где је велики број тешко повређених и демонстраната и припадника специјалне полиције.

Сузавцима и каменицама је засут простор око зграде Владе Кантона где је запаљен инвентар и зграде Председништва БиХ. Сва прозорска стакла на згради кантоналне владе Сарајева су разбијени, јавила је Фена.

Тренута ситуација драматична је и хаотична, објавили су локални медији.

Клинички центар Универзитета у Сарајеву примио је од 14 сати најмање 33 повређена, од чега је већи број припадника полиције, потврдила је портпаролка центра Биљана Јандрић.
Додала је да су полицајци претрпели „пуно агресивније повреде по целом телу“, док су цивили задобили посекотине по глави и углавном су сви отишли кући.

Демонстранти окупљени испред зграде Владе Зеничко-добојског кантона запалили су више просторија у том објекту из којег куља црни дим, а ватрогасним екипама није омогућено да интервенишу.

Након избијања пожара, полицајци који су чували зграду кантоналнен владе у Зеници одложили су опрему и контролу препустили демонстрантима, јавили су локални медији.

У Сарајеву је полиција ушла у жешћи сукоб са демонстрантима користећи притом сузавац и гумене метке. Демонстранти су, ипак, ушли у зграду владе сарајевског кантона и запалили је као што су то претходно учинили грађани у Зеници и Тузли.

Нико од највиших представника БиХ до сада се није обратио грађанима. Председник Федерације Живко Будимир се налази у Истанбулу. Протестним шетњама Бањалучани и Цазинци су подржали протесте у Федерацији.

Испред зграде општине у Јајцу око поднева је било окупљено око 400 демонстраната, пренела је агенција Фена наводећи да се њима обратио начелник Општине Един Хозан који је подржао народни протест. Он је демонстрантима поручио да њхов протест подржава и полиција у тој општини.

Танјуг