Еди Рама ће посетити Србију када се оформи нова српска влада

Edi Rama Velika Albanija

Атина — Албански премијер Еди Рама највероватније ће посетити Србију пошто буде оформљена нова српска влада, рекао је шеф албанске дипломатије Дитмир Бушати.

„Планирали смо регионалне посете премијера и министра спољних послова и Србија је део те туре. Дошло је, медјутим, до неколико догадаја у Србији, у којој ће бити превремени избори и изгледа да би до посете Едија Раме могло доћи после избора и када Србија оформи нову владу“, рекао је за агенцију Бета Бушати.

Ванредни парламентарни избори у Србији биће одржани 16. марта.

„Важно је нагласити да је албанска влада вољна да има добре односе са Србијом, као део наше регионалне политике. Сматрамо да је сарадња са Србијом једна од вредности европске перспективе региона“, рекао је Бушати и додао да Србија и Албанија сарађују и економски и политички, у оквиру неколико регионалних иницијатива, попут јадранско-јонске.

На питање новинара зашто више деценија у Србију није дошао ниједан високи албански политичар, Бушати је рекао да се може поставити исто питање и када се ради о неком високом српском званичнику (зашто толико дуго није дошао у Албанију).

„Сви знамо нашу историју, сви знамо предрасуде које су пратиле наш пут ка евроатлантским интеграцијама“, указао је Бушати.

Он је истакао да је важно „поново нагласити потребу за новим поимањем када се ради о регионалној политици“.

„Не видим опасност у посетама и састанцима, али са друге стране веома је важно да ти састанци буду праћени конкретним резултатима, који ће донети бољитак грађанима“, оценио је шеф албанске дипломатије.

На питање како гледа на иницијативу да премијер Србије Ивица Дачић и Хашим Тачи буду предложени за Нобелову награду за мир, Бушати је навео да то није албанска иницијатива, али да је подржавају.

„Не подржавамо особе, већ процес, који се сада квалификује као нормализација односа Србије и Косова, и чврсто верујемо да та нормализација треба да буде праћена пуним помирењем Србије и Косова, јер би то било не само кључно за стабилизацију региона, већ и за његову европску будућност“, истакао је Бушати.

Бета