Делибашић и Ивановић у притвору. Вулин предвиђа малу излазност на шиптарске изборе због задушница?

????????????????????

ПЕНЗИОНИСАНИ пуковник полиције Драгољуб Делибашић, некадашњи начелник ПУ у Косовској Митровици ухапшен је у уторак увече у последњој акцији Еулекса. Како сазнају „Новости“, Делибашић се добровољно појавио пред специјалним тужиоцем „Косова“ који га је саслушао у Лешку, док је нешто касније и ухапшен.

– Делибашић се терети да је као командир полиције 1999. и 2000. године, у саучесништву са Оливером Ивановићем, наводним „чуваром моста“ подстицао на убиства на националној основи – каже „Новостима“ портпарол Еулекса Ирина Гудељевић. Иначе, Делибашић је у среду приведен специјалном тужиоцу Еулекса за ратне злочине Ћезару Макалчуку, пред којим се бранио ћутањем. Након тога, одређено му је полицијско задржавање од 48 сати.

Истовремено, Апелациони суд у Приштини којем се жалила одбрана Оливера Ивановића, потврдио је одлуку Основног суда у Митровици који му је одредио притвор. Ивановић је недавно ухапшен под сумњом да је починио ратни злочин над цивилима и тешко убиство. Један од лидера Срба на КиМ Милан Ивановић каже да се наставља са планским и систематским институционалним терором над Србима како би се релативизовали петнаестогодишњи злочини Албанаца над Србима који су убијани, киднаповани из својих домова и којима су вађени органи.

– Циљ је да се Срби прогласе за злочинце и за онај период албанског насиља – каже Ивановић. – Наравно, овде се ради о нападу на Србе и српске институције. Желе да успоставе лажну равнотежу између стварних злочина Албанаца над Србима и виртуелних злочина Срба над Албанцима. Ово је добро познат хрватски модел. Како незванично сазнајемо, ово није крај хапшења косовских Срба. У јавности се чак помињу и спискови на којима се налазе многи познати Срби са Космета. За Александра Вулина, министра без портфеља задуженог за КиМ, ово ново привођење, само двадесетак дана пред поновљене изборе за градоначелника Митровице, уноси додатни немир и несигурност у град на Ибру. Он је апеловао на Еулекс да се Делибашићу, као и Оливеру Ивановићу дозволи да се бране са слободе.

– Хапшење Ивановића формално правно не утиче на регуларност избора у Косовској Митровици, али има утицај у политичком смислу – каже Вулин. – На одзив бирача 23. фебруара могло би да утиче то што су тог дана Задушнице, због којих ће бити одсутна половина грађана Митровице. Вулин је изразио уверење да Срби неће дозволити да не буде изабран српски градоначелник Косовске Митровице и оценио да је кандидат грађанске иницијативе „Српска“ за градоначелника Горан Ракић одличан.

Новости