Странке које не прескоче цензус поделиће 160,5 милиона динара, а које прескоче 1,146 милијарди динара

izbori_Srbija

БЕОГРАД – Странке или коалиције које желе да користе државни новац за покривање трошкова кампање треба претходно да обезбеде капару за учешће на изборима која износи око девет милиона динара или нешто мање од 80.000 евра.

Како пишу данашње „Новости“, капара је уведена како би се спречило да у изборним утакмицама учествују аутсајдери, жељни брзе зараде, а ова рачуница је направљена под претпоставком да ће и 16. марта на гласачком листићу бити исти број партија и савеза као и пре две године. Ако их на стартној црти буде мање, и почетни улог биће већи.

Како закон прописује, ко се пријави на изборе и хоће новац из буџета, треба да обезбеди јемство, које неће бити враћено ако се не освоји најмање један одсто гласова, или 0,2 одсто ако је реч о мањинској партији.

„Новости“ објашњавају да уместо давањем кеша, капара може да се „покрије“ и банкарском гаранцијом, државним хартијама од вредности или стављањем хипотеке на неку некретнину, што се доставља Министарству финансија.

Како лист сазнаје у штабу демократа, они ће, вероватно, ставити хипотеку на некретнину једног свог члана. Исти план имају и у ДС С, а директор Дејан Михајлов каже да су ставили стан под хипотеку и уочи прошле кампање. Социјалисти су на име изборног јемства, како каже директор СПС Дејан Бацковић, понудили банкарску гаранцију, као и пре две године.

У овом тренутку прецизно се зна да ће партије и савези, који се појаве на изборима, поделити на равне части 160,5 милиона, а они који прескоче цензус поделиће 642 милиона динара. Уз то, Влада Србије је донела решење да се из буџета издвоји 1.146.438.000 динара за финансирање избора, колико је затражила РИК за изборни материјал и друге трошкове гласања.

Први трошак странке имају током прикупљања потписа, јер је за то неопходно бар пола милиона динара. Листа се пријављује уз најмање 10.000 парафа грађана, а судска овера сваког потписа кошта 50 динара.

Танјуг