Мило Ђукановић: Велике шансе да Црна Гора у септембру уђе у НАТО

Milo-Djukanovic

Подгорица – Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио да нико не може рећи да ће Црна Гора на следећем самиту НАТО добити позив за чланство, али да за то има велике шансе.

Ђукановић је у интервјуу Радију Црне Горе поновио раније уверавање да ће Црна Гора до самита НАТО-а, који је заказан за септембар ове године, све учинити да заслужи позив за чланство, али је додао да то неће зависити само од ње.

Председник Владе Црне Горе је најавио да ће бити донет лекс специјалис, посебан закон о изградњи ауто-пута од Бара до границе са Србијом, чиме ће, како је објаснио, бити утврђене поуздане правне претпоставке за реазлицију тог подухвата.

Према речима Ђукановића, ускоро се с кинеским партнерима може очекивати потписивање уговора о финансирању градње ауто-пута, након што је недавно парафиран уговор о пројектовању и градњи те саобраћајнице.

„Када будемо имали оба уговора, може почети физичка реализација изградње аутопута“, рекао је Ђукановић, додавши да би се то могло очекивати до краја фебруара.

Тада ће, како је навео, почети и коришћење 809 милиона евра, колико је предвиђено за градњу прве деонице ауто-пута, од Подгорице до Матешева.

„Почетак трошења тог новца биће значајан импулс за црногорску економију“, рекао је Ђукановић.

Црногорски премијер је најавио приватизацију и профитабилних компанија у Црној Гори, као што су, на пример, Плантаже, које производе вино и воће.

По објашњењу Ђукановића, Плантаже су успешна фирма, производе квалитетно вино, али то не значи да не могу бити и боље. Зато треба размишљати о приватизацији и те компаније, али са тиме не треба журити.

Вујановић очекује позивницу од НАТО-а

Црногорски председник Филип Вујановић изразио је данас очекивање да ће септембарски самит НАТО у Великој Британији бити скуп проширења и да ће Црна Гора тада добити позив за чланство.

Вујановић је, у разговору са британским министом за Европу Дејвидом Лидингтоном, истакао одлучност Црне Горе да интензивира активности на плану евроатланских интеграција. Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО.

Вујановић је, како је саопштено из његовог кабинета, истакао поштовање за помоћ Велике Британије Црној Гори у процесима европских и евроатлантских интеграција, уз очекивање да ће се та помоћ наставити и интензивирати.

Он је оценио да је текућа година важна година за Црну Гору, јер би у процесу европских интеграција морала бити интензивно посвећена отвореним поглављима, како би добила шансу за нова поглавља европских интеграција. Лидингтон је, како се наводи, истакао поштовање за европска и евроатлантска интеграциона достигинућа Црне Горе, наглашавајући спремност Велике Британије да максимално подржи Црну Гору у овим стратешким интеграцијама.

Он је исказао спремност и за експертску помоћ Црној Гори, оцењујући да ће се на тај начин брже достићи стандарди ових интеграција.

Бета / Танјуг