Косовско питање ће остати камен спотицања Србије на путу ка ЕУ

melcer

Београд — Посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) у Европском парламенту Андреас Мелцер очекује да ће косовско питање остати камен спотицања Србије на путу ка ЕУ.

У овом тренутку тешко је предвидети колико дуго ће трајати приступни преговори Србије са ЕУ, рекао је Мелцер у изјави Танјугу, додајући да се нада да ће то бити у наредних десет година.

„Нама, слободарцима, је увек било јасно да је Србија део Европе, за разлику од Турске. Србија је европска земља, а Срби европски народ. Наравно да после деценија комунизма постоје недостаци које треба уклонити на путу ка ЕУ,“ рекао је он. Ради се, како је рекао,првенствено о економским и демократским недостацима, а ту је и корупција.

„Потребна нам је права демократија у којој одлучују грађани, а не мафија, велики концерн или стране силе. Земља која жели у ЕУ такодје треба да оствари економски просперитет и обезбеди запошљавање“, нагласио је Мелцер.

Према његовим речима највећи камен спотицања, који не зависи од Србије већ од европских партнера је косовско питање, односно како га решити. Аустријски посланик сматра верује да ће оправдани историјски интереси Србије морати да буду узети у обзир као и да ће Срби на Косову морати да добију право на самоопредељење.

Он такође мисли да је Косово не може економски да опстане. „Знам да Србија умногоме мора превазићи свој понос, али на другој страни Европљани треба реално да сагледају тај проблем. Не сме се догодити да Косово буде центар за исламизацију Европе, што је у интересу једино САД“, поручио је аустријски политичар.

Он је казао да сматра да се границе морају мењати, и да се то тиче српског дела Косова. „Такође верујем да ће у току европског уједињења доћи до других решења, кантоналних солуција“ навео је Мелцер.

Упитан о раду известиоца Европског парламента за Косово, аустријске политичарке Улрике Луначек он је казао да не дели њене политичке ставове и схватање медјународне политике. „Њена виђења нису праве основе за решење. Нажалост и европски естаблишмент је у већој мери на тој линији. Ми смо једини који заузимамо реалну позицију и зато се надам да ћемо постати снажнији након избора”, казао је Мелцер.

Када је реч о Србији, Мелцер се нада да ће на предстојећим превременим изборима доћи до јачања патриотских и европских снага. ФПО, као пријатељи председника Србије желе његовој странци успех на гласању, додао је он.

Упитан шта Србија може донети ЕУ Мелцер је рекао да би Београд својим контактима са Москвом могао допринети сарадњи Русије и Уније.

Што се тиче судбине Европе, аустријски посланик верује да ће успех десно оријентисаних странака на предстојећим европским изборима довести до промене политике на европском нивоу, ка политици која би поново била окренута ка државама чланицама и грађанима.

„Потребно је да се вратимо корак уназад. Видело се да заједничка валута са слабим привредама у појединим земљама не функционише. Потребно је растеретити монетарни блок. Треба неке земље пустити да изадју из тог блока. Пољска се на пример добро развија са сопственом валутом и успешно је реаговала на кризу променом курса. То би и за Грчку било идеално“, уверен је Мелцер.

Танјуг