УКРАЈИНА: „РАТ ИЗ МРАКА“

 

кијев

Циљ савременог државног преврата,до кога се долази  преко одлично припремљених  уличних нереда,  у Кијеву и другим великим украјинским градовима у ствари представља свргавање постојеће власти у тој земљи. Синхронизација која се осетила 24.јануара када су у јуришу освајане зграде  половине (12 од 24) обласне државне администрације Украјине и освајање 9 од њих постало је очигледан  доказ  да је постојао јединствен центар из кога се усмерава подривачка делатност у циљу дестабилизације целе земље …

Сједињене Државе су 2013.године доделиле Украјини  преко 100 милиона долара као „помоћ за реализацију реформи које су неопходне ради евроинтеграције“. Према процени Вадима Колесниченка, посланика Врховне раде (скупштине) „у последњих 10 година у Украјину се у циљу успостављања такозваних ефеката демократије слило  до 10  милијарди  долара“. У „Аналитичкој информацији о страном утицају на Украјину“ која се појавила на интернету у децембру 2013.године читамо: „САД су биле и остају главни инвеститор „грантоједа“ (тј. оних који радо користе „грантове“ – страну новчану или нематеријалну помоћ која се додељује наменски,  у различите сврхе – прим.прев.) . Амерички новац додељују органи федералне владе – USAID (United States Agency for International Development) са годишњим буџетом до 100 милиона долара, Стејт департмент САД,  Корпус мира  (Peace corps), NED (National Endowment for Democracy) и други“.

А ево и цитата из изјаве секретара за штампу Стејт департмента  од 12.јануара, изговорене у амбасади САД у Кијеву: „Од тренутка када је Украјина стекла независност 1991.године ми помажемо Украјинцима да стекну демократске навике и институције, а такође подржавамо развој грађанских активности и  ефикасне државне управе који представљају претпоставку у напорима Украјине да она успе у својим европским стремљењима.  Потрошили смо преко 5 милијарди долара за помоћ Украјини како би остварила те и друге циљеве“.

Према подацима европских стручњака који су дати у књизи У.Улфкота „Рат  из мрака“:  савремене основе „грађанског отпора“ у Украјини  је поставио бивши начелник одељења за сопствену безбедност агенције ЦИА Charles Kane  који је „имао велико искуство у организовању „наранџастих револуција“, тако што је још 1996.године послат у Украјину да припреми и на одговарајући начин усмери за мирни државни преврат опозиционе групе“» (Ulfkotte U. Der Krieg im Dunkeln. Die wahre Macht der Geheimdienste», Heyne Verlag, 2008. – 542 p. Западни медији , на пример, британски Guardian, који је писао о организацијама које се финансирају из САД, а које су се нашле да подупру актривисте кијевског „мајдана“ 2004.године су писали да све пароле, налепнице, плакате па чак и странице на интернету „снага у протесту“ воде порекло из Америке. Данас, пошто је стечено искуство уопштено, Американци раде паралелно  не само у „цивилном“, већ  и у сектору „моћи“  „мајдана“.

САД располажу снажном петом колоном у структурама моћи Украјине; није се тек тако 2000 г. у Кијеву створила нова традиција:   амбасадор САД уручује дипломе и еполете дипломцима Академије СБУ (украјинске безбедносне службе). Костур те „пете колоне“ су бивши совјетски каријеристи који су се брзо и уз велику сопствену имовинску корист    префарбали у украјинске националисте. Било их је који су Украјини почели да предвиђају грађански рат још пре неколико месеци.

Анатолиј Гриценко, који се хвалисао колико је он урадио за зближавање Украјине са НАТО док се налазио    на челу Министарства одбране, данас позива становнике да изађу на улице са оружјем у рукама и, не гледајући у камере, обећава да ће и сам   учинити исто. А за то време пензионисани украјински генерали координишу дејства неофашиста преко „Тризуба“ („Трозубца“) који носи име Стјепана Бандере, а који су они сами одгајили – структуре у облику кишобрана такозваног десног сектора, чији  припадници  данас проливају  крв и руше улице украјинских градова.

Ради се преко оних који су оријентисани баш према САД, а не према Европи, јер су Американци заинтересовани да се ослаби Русија,и да не јача ЕУ. Још у августу 2008.године руководство „“Трозупца“ је преко интернет-рупора терориста „Кавказ-центр“ изјавило: „Пре или после, ми смо осуђени да заратимо са Московском империјом“. Данас , када „мајдан“ опет бесни, тај мотив звучи у ономе што говоре вође „Трозупца“ овако: „…ако се говори о интеграцији у поступцима, односно о ступању Украјине у ЕУ, ми то не можемо да подржимо зато што ЕУ представља наднационалну творевину која нивелише све нације које јој припадају… Од почетка,  све до данас и у будућности ми ћемо заступати  не  евроинтеграцију већ довршавање националне револуције… Рат траје. Обраћам се свим мушкарцима који поседују регистровано оружје. Узевши га у руке дођите код нас, у „Десни сектор“. Формирамо јединице за ватрено покривање… Заједно – ка победи!“

Немачки експерт за тајне службе доктор Udo Ulfkotte пише у свом раду   „Рат из мрака. Права власт тајних служби» (Der Krieg im Dunkeln. Die wahre Macht der Geheimdienste», Heyne Verlag, 2008), да се „петом   колоном“ у Украјини  бави „једно од најспорнијих одељења агенције ЦИА – Штаб за тајне операције (Covert Action Staff, CAS) из Оперативне управе,  који преко пропаганде, политичких и економских манипулација, као и војних или полувојних операција покушава да свргне стране владе … Агенти CAS обично наступају као сарадници дипломатског кора  амбасада САД у бившим совјетским републикама. Те „дипломате из ЦИА“ „воде“ људе из партија, савеза, студентских организација, синдиката,  медија, војних и владиних кругова, као  у економског сектора земље. Део сарадника CAS-а се приказује и као персонал америчких фирми, институција и организација“.

Правну базу за формирање проамеричких састајалишта, „пете колоне“ и мрежа НВО чини „Споразум   Владе Украјине и Владе САД о хуманитарној и техничко-економској сарадњи“.

Из „Аналитичке информације о страном утицају на Украјину“:

„Мрежа проамеричких, проевропских новинара и блогера сада обухвата све регионе Украјине, укључујући и Исток и Југ, где су раније проруска расположења била доминантна. Не може да се тврди да су  захваљујући напорима USAID-а потпуно промењена расположења у проруским регионима, али је процес започео и све је активнији. У информационим и пропагандним циљевима функционери USAID-а, Националног демократског института (НДИ) и „Интерњуз нетворка“  у Житомирској области,  као и   Запарожкој, Луганској, Одеској и Тираспољској обучавају  украјинске  новинаре и активисте НВО – кориснике Фејсбука, Твитера и Лајв Журнала… Сарадници USAID-а  у Украјини, користећи партнерску невладину организацију из Холандије – Европски центар журналистике (European Journalism Centre), активно усмеравају   пројекат MediaNet. Тај пројекат предвиђа удруживање независних украјинских новинара, уредника електронских медија, блогера, активних учесника социјалних мрежа, представника друштвених организација и омладинских вођа у јединствену мрежу која ће омогућити Вашингтону да у погодном тренутку може да направи врло ефикасан индиректан утицај на политичке процесе у Украјини.

Медијски аудиторијум који подржавају Американци – то су представници  украјинске средње класе, и она је за њих  важна циљна  група. Друга циљна група су млади, студенти, којима су намењени различити интернет-ресурси и тако даље. Осим директног финансирања украјинских медија (највише електронских, међу којима ван сваке сумње прво место заузима“Украинскаја правда“) Американци делују и посредно, преко украјинских организација које су украјинске само формално, као што је „Међународна друштвена организација“Интерњуз-Украјина“ која представља највећу недоходовну организацију у  медијској грани Украјине и ради на огромним пројектима, попут „Украјински медијски пројекат (У-медија) – донатор је влада САД-а и Агенција за међународни развој (буџет реда величине 14 милиона долара). Откако постоји, Украјински медијски пројекат је формирао преко 270 телевизијских и 1220 тематских радиопрограма и обучио  преко 3700 представника медија.

Резултат рада таквих организација је   формирање у земљи критичне масе оних који се баве медијима,  који су спремни за информациони рат против своје земље, убеђени да је најбоље што се може учинити за њихову земљу – свака, ма каква била, непослушност власти.“

Амерички пројекат у Украјини није проевропски. Чак се и „прозападни“ он може назвати само условно. Он је тотално русофобски са неонацистичком примесом. Најпрљавији део посла у том пројекту раде они који су се већ борили против Руса у Придњестровју, Апхазији, Чеченији, Осетији, и т.д. Данас је њихов задатак да постану „реално самостијни“, односно да од територије Украјине исеку неки њен део и да га ставе под своју потпуну контролу.  А затим, ослањајући се на алијансу са Западом и уз подршку нафтних компанија САД каква је Conoco Phillipsи онога што британски експерт John Laughland  назива „део  америчког политичког лобија који је расположен  против садашњег руског председника“   преко руских леђа да покуша да територију коју контролише  прошири до величине „Велике Украјине“.

Николај МАЛИШЕВСКИ / ФСК